Navigacija i sadržaj
Vi ste u  Srbija
ili Izaberite drugu zemlju

Objašnjenje osiguranja tereta

Saznajte zašto je pošiljaocima potrebna polisa osiguranja tereta i kako da smanjite rizik


Hemijski požar na teretnom brodu MV Express Pearl kod Kolomba u Šri Lanki u maju 2021. sve nas podseća da vredna roba može biti izgubljena i oštećena u tranzitu; teret takođe može biti ukraden dok je u pokretu.

Šta bi moglo poći po zlu?


U maju 2021. podsetili smo se da teret može da pretrpi nepovratan gubitak i štetu u transportu. Izveštaji sa Šri Lanke iz sata u sat opisali su hemijski požar koji besni na teretnom brodu MV Express Pearl dok je brod plutao u vodama kod glavnog grada i glavne luke Kolombo. Sve članove posade spasila je mornarica Šri Lanke, ali su brod i njegovi teretni kontejneri katastrofalno oštećeni.

Pomorski neuspesi

Iako retki, veliki pomorski neuspesi imaju tendenciju da budu spektakularni. Jedan od najgorih zabeleženih je uništenje MOL Comfort-a, koji se sredinom 2013. razbio na dva dela i poslao skoro 4.300 kontejnera na dno Indijskog okeana. Na sreću, svi članovi posade su preživeli tako što su brzo i bezbedno napustili brod.

Istraživanje Svetskog saveta za transport (WSC) iz 2017. pokazalo je da je oko 6.000 kontejnerskih brodova bilo aktivno na svetskim morima i plovnim putevima u bilo kom trenutku. Ovaj obim tereta iznosi oko 90% ukupne globalne trgovine.

Vazdušni incidenti

Statistički gledano, nebo je najsigurniji način putovanja, ali tokom avio prevoza tereta i dalje može da dođe do štete i gubitka tereta s vremena na vreme. Incidenti visokog profila uključuju teretni let kompanije Lufthansa 8640 iz 2010. koji je preteško sleteo u Rijadu u Saudijskoj Arabiji i razbio se na pisti, a požar je uništio srednji deo aviona. Kapetan i prvi oficir na brodu uspeli su da se evakuišu, ali su zadobili povrede.

Gubici na tlu

Saobraćajne nesreće predstavljaju značajne gubitke tereta svake godine. Pored toga, krađa tereta je sve veća pretnja, koja se dešava na stajalištima kamiona, parkiranju pored puta, pa čak i kod provala iz kamionskih dvorišta. Čitava vozila i prikolice mogu biti oteti na nišanu i, dok vozač pravi pauzu, njegovo vozilo se može nasilno otvoriti i sadržaj isprazniti. Najčešće se kradu hrana, pića, alkohol i duvan, kao i auto-delovi i elektronika.

Železničke katastrofe su relativno retke, ali na primer, u martu 2021. došlo je do klastera iskakanja iz šina. Više od 40 vagona koji su prevozili mešoviti teret uključujući opasne materijale srušilo se u pesak pustinje južne Kalifornije. Još 20 vagona teretnog voza iskočilo je iz šina u ruskom sibirskom regionu, a više od 20 vagona je iskočilo iz šina u Plimutu, MN, na sreću svi bez povreda. Samo nekoliko nedelja kasnije, u Češkoj su se sudarila dva teretna voza.

Gubitak tereta se javlja i kod tereta tokom skladištenja. Katastrofalna eksplozija skladišta 2020. u luci grada Bejruta rezultirala je imovinskom štetom od 15 milijardi dolara i tragično više od 200 mrtvih i 7500 povređenih.

Steknite logističke uvide putem e-pošte

Pretplatite se na naša mesečna tržišna ažuriranja i budite pozvani na ekskluzivne vebinare na kojima naši stručnjaci za špediciju odgovaraju na sva Vaša pitanja o globalnoj trgovini.

Koliko je izgubljeno?


Gubici kontejnerskog tereta u bilo kojoj određenoj godini mogu značajno varirati. U 2020. godini, kada je ukupan pomorski saobraćaj bio znatno manji zbog pandemije COVID-19, skoro 2000 kontejnera je izgubljeno u samo jednom incidentu u decembru – ovaj „pokolj tereta“ izvršio je kontejnerski brod ONE Apus 1600 nautičkih milja severozapadno od Havaja.

Uzimajući u obzir krađu tereta, podaci procenjuju da je trošak na desetine milijardi dolara širom sveta svake godine. Britanski institut za standarde je još 2015. godine procenio da je globalni kriminal sa teretom koštao 22,6 milijardi dolara, a nedavno analiza je pokazala da samo SAD sada imaju problem od 15 do 30 milijardi dolara.

U EMEA, incidenti krađe tereta su se udvostručili između 2018. i 2019. (sa 3.981 na 8.548 incidenata), sa prosečnom vrednošću „velikog kriminalnog dela tereta“ od 641.200 dolara, prema Udruženju za zaštitu imovine transporta. U dva odvojena incidenta delovi automobila vredni više od 2.000.000 dolara ukradeni su iz kamiona u Rumuniji i Nemačkoj. Najspektakularnije od svega, nakit i plemeniti metali u vrednosti od skoro 21 milion dolara ukradeni su iz jednog objekta u Južnoj Africi.

Šta se još može dogoditi?


Pored katastrofa i zločina na moru, u vazduhu i na kopnu koji izazivaju glavne naslove, postoji mnoštvo malih i ponekad sasvim svakodnevnih događaja gubitaka. Iako uvek treba preduzeti korake da se zaštiti gubitak tereta, šansa za oštećenje ili gubitak tereta tokom tranzita je mnogo veća od šanse, recimo, od požara u kući.

Ako kontejner ili neki teret ispadne ili se pokvari, to može prouzrokovati fizičku štetu na teretu. Drugi rizik je oštećenje od vlage, obično uzrokovano vlagom, kondenzacijom, kišom i prodiranjem morske vode. Pored toga, teret može biti oštećen kontaminacijom i zarazom, i može pretrpjeti štetu u vezi sa temperaturom ako je roba kvarljiva. A oportunistička pretnja je stalna opasnost.

Razlozi za ove događaje gubitka tereta mogu uključivati neispravno ili nedovoljno pakovanje za zaštitu tereta, korišćenje pogrešnog tipa kontejnera, neodržavanje tačnih podešavanja temperature i vlažnosti u kontejneru sa kontrolisanom temperaturom, preopterećenje i nepravilnu raspodelu težine, i netačno označavanje – posebno za opasne robe – uzrokujući nepravilno odlaganje, kao i propuste u bezbednosti i nadzoru.

Imajući na umu sve ove rizike, postoji jak argument za obezbeđivanje dobre polise osiguranja tereta, a ne oslanjanje na međunarodne konvencije o transportu za kompenzaciju.

Kako možete smanjiti rizik?


Identifikovali smo neke katastrofalne događaje sa teretom zajedno sa drugim, svakodnevnijim događajima gubitka tereta koji se dešavaju svakog dana širom sveta. Gubitak i oštećenje tereta često nastaju zbog nemara, nedostatka stručnosti, lenjosti i prečica koje štede troškove. Nepažnja, zanemarivanje detalja, nedovoljno pakovanje i oportunistički kriminalci neizbežno će povećati rizik pošiljaoca. Hajde sada da istražimo ogroman finansijski rizik oslanjanja na međunarodne konvencije o transportu za kompenzaciju umesto da obezbedimo dobru polisu osiguranja tereta.

Višestruke tačke rukovanja

U stvari, sve ove stvari se mogu desiti kada međunarodna pošiljka uključuje više tačaka rukovanja. Tokom jednog putovanja može postojati više zainteresovanih strana ili „ruka“ koje dolaze u kontakt sa pošiljkom.

To uključuje dobavljače i izvođače koji utovaruju teret, kao i logističke provajdere koji isporučuju teret do magacina u čvorištu i dalje od skladišta do morske luke ili aerodromskog terminala, na primer. A tu su i lučki radnici koji premeštaju robu unutar luke ili aerodroma i na plovilo ili avion. Uz to, carinski službenici moraju da kontrolišu i obrađuju teret i da ga prođu kroz carinska skladišta. A kada roba konačno stigne u zemlju odredišta, često će im trebati poslednje putovanje kamionom da bi stigla do primaoca.

Naknada štete

Iako postoje međunarodne konvencije za nadoknadu štete kada je teret oštećen ili izgubljen, isplata je mnogo manja od vrednosti robe. To je zato što se nadoknada obaveza za prevoz obično zasniva na težini tereta, a ne na vrednosti tereta. I, što je najvažnije, vlasnik tereta mora da dokaže da je prevoznik bio nemaran – suprotstavljeni proces koji može da potraje mesecima i, logično, uvek će isključiti bilo koju vrstu prirodne katastrofe ili „Božje delo“ za koje prevoznik nikada ne bi mogao da bude odgovoran.

Pazite na jaz


Da bismo razumeli zašto je špediterima potrebna polisa osiguranja tereta, pogledajmo jaz između nadoknade bez osiguranja (prema međunarodnim konvencijama o odgovornosti za teret i na osnovu težine tereta) i nadoknade sa osiguranjem (na osnovu pune vrednosti tereta). Obračun kompenzacije se razlikuje u zavisnosti od načina transporta, pa evo dva primera – jedan uključuje avio prevoz tereta, a drugi pomorski transport tereta.

Pomorska isporuka

U našem prvom primeru, dve glodalice ukupne težine 2.850 kg se transportuju morem i gube u tranzitu. Pod pretpostavkom da je prevoznik proglašen odgovornim i potraživanje podleže teretnoj odgovornosti, prema haškim Visbi pravilima zasnovanim na težini, pošiljalac će dobiti nazad samo 7.980 dolara na ime kompenzacije, što je daleko manje od stvarne vrednosti mašina. Ali sa polisom osiguranja tereta, pošiljalac će dobiti ukupnu vrednost obe mašine kao nadoknadu – bez ikakvih finansijskih gubitaka za svoje poslovanje. To je veliki jaz: 7.980 dolara naspram 70.000 dolara!

Isporuka vazdušnim putem

U našem drugom primeru, pošiljka luksuznih torbi i dodataka je potpuno uništena tokom avio prevoza tereta. Kod ove pošiljke, vrednost tereta je visoka, ali je težina relativno mala – roba vredi 120.000 dolara, a ukupna pošiljka je teška 1.560 kg. Još jednom, pretpostavimo da je prevoznik odgovoran, a potraživanje podleže teretnoj odgovornosti, ovog puta prema Montrealskoj konvenciji. Bez osiguranja, pošiljalac bi dobio nadoknadu od samo 34.320 dolara, ali bi sa polisom osiguranja tereta dobio 120.000 dolara.

Neželjeno ometanje

Kada nemate polisu osiguranja tereta, dobijanje nadoknade može biti dugotrajan proces koji odvlači vaš tim za otpremu od drugih važnih zadataka, bez garancije uspeha. Zato ima smisla barem razmisliti o osiguranju svog tereta pre nego što ga transportujete, koliko god ovaj potez izgledao svakodnevnim.

Kupovina prave polise osiguranja tereta

Kao i kod svakog osiguranja, važno je osigurati da vaša polisa osiguranja tereta zadovoljava potrebe vašeg specifičnog poslovanja jer razlike između dobre i loše polise mogu skupo koštati vaše poslovanje.

Želite da pročitate više priča o špediciji?


Steknite najnovije informacije o vazdušnoj, pomorskoj i železničkoj špediciji u svom e-sandučetu svakog meseca, zajedno sa redovnim pozivima na naše vebinare.