#LogisztikaiTanácsadás

Hőmérséklet-érzékeny szállítási tanácsadás

4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
containers of food

Az új csomagolási innovációk frissen tartják a kényelmi élelmiszereket, és előkelő helyen szerepelnek az éhes fogyasztók listáján.

A fogyasztók világszerte olyan kényelmi élelmiszereket vásárolnak, amelyek nemcsak időt takarítanak meg, hanem jó ízűek is. Ennek egyik fő oka, hogy a csomagolási technológiák gyorsan fejlődtek, lehetővé téve, hogy az előrecsomagolt élelmiszerek hosszabb ideig frissek maradjanak. A következő öt évben az ilyen csomagolási innovációk iránti erős kereslet várhatóan továbbra is kielégíti a hőmérséklet-érzékeny áruk teljesítését és szállítását a DHL Logistics Trend Radar szerint. A kényelmi élelmiszeripar folyamatos növekedésével öt csomagolási technológiát vizsgálunk meg, amelyek meghatározzák az innováció ütemét.

packaged peppers

1. AZ IDEÁLIS LÉGKÖR MEGTEREMTÉSE

Az élelmiszerek frissen tartásának egyik módja az, ha olyan zsákba zárd őket, amely gázok, például nitrogén és szén-dioxid keverékét tartalmazza. Ez a módszer, amelyet módosított atmoszférájú csomagolásnak (MAP) neveznek, drága folyamat, amely eddig elérhetetlen volt a kisebb gyártók számára. Egy új technológiai áttörés egy hasonló folyamatot hozzáférhetőbbé tett. Az indiai UFlex1 cég úttörő szerepet játszott egy speciális filmben, amely szabályozza a csomagba be- és kiáramló oxigén és szén-dioxid mennyiségét. Ez meghosszabbítja a termékek eltarthatóságát, hogy megfeleljen a MAP szintjeinek, anélkül, hogy a csomagolást gázokkal kellene feltölteni. A fóliát a friss termékek élettartamának meghosszabbítására használták, a chilei áfonyától a dél-amerikai banánig. "A banánexportőrök általában vákuumcsomagolással dolgoznak. A Flexfresh csomagolásnak köszönhetően természetes módon érlelhetik a banánt, és 60 napra meghosszabbíthatják az eltarthatóságot" – mondta Siva Shankaran, az UFlex munkatársa.

2. ÚJ HIGH-TECH ANYAGOK FELTALÁLÁSA

A nanotechnológia és a biotechnológia fejlődése beváltotta ígéreteit, és növelte a romlandó élelmiszerek eltarthatóságát. A csomagolófóliákba integrált antimikrobiális tulajdonságokkal a baktériumok szaporodása lelassítható. A fejlett élelmiszer-csomagolás néhány fejlődő technológiája közé tartoznak az ezüst nanorészecskék2 , amelyek gátolják a baktériumok növekedését, agyag nanocsövek3 , amelyek illóolajokat tartalmaznak, sőt rákfélék alapú anyagok4 grapefruitmag-kivonattal átitatva az érés és a baktériumok növekedésének lassítása érdekében. Az indiai tudósok sikeresen létrehoztak egy anyagot 5 , amely igény szerint éppen a megfelelő mennyiségű élelmiszer-tartósítószert bocsátja ki.

Míg e találmányok közül sokat még finomhangolnak és a kereskedelmi életképesség felé haladnak, az ilyen technológiailag fejlett anyagok hamarosan a mindennapi fogyasztói piac polcainak alappillérévé válnak.

woman wearing a pink hat and scarf

3. MEGLÉVŐ ANYAGOK ÚJRAPOZICIONÁLÁSA

A gyapjút széles körben használták a generációk során, hogy melegen tartsanak minket. De mi lenne, ha hűvösen tartanád a dolgokat? A gyapjúból származó szálak számos teszten felülmúlták a hagyományos szigetelt csomagolóanyagokat, például a polisztirolt - segítve a marhahús steak vagy a sashimi minőségű lazac lédús lapjának optimális tárolási hőmérsékleten tartását hosszabb ideig.

A gyapjút széles körben használták a generációk során, hogy melegen tartsanak minket.

Amellett, hogy a gyapjú hűvösen tartja a dolgokat, természetes rostjai barátságosabbak a környezettel is, így fenntarthatóbb csomagolási megoldás , mint a biológiailag nem lebomló kőolaj alapú anyagok.

Az olyan vállalatok, mint a Woolcool6 és a Puffin Packaging7 úttörők ebben az ágazatban, gyapjú alapú bélések és csomagolások széles választékát kínálják élelmiszerekhez és gyógyászati termékekhez.

brown packaging

4. INNOVATÍV CSOMAGOLÁSI TERVEK

A jó tervezés segít a hagyományos csomagolóanyagok termikus és tartósítási funkcióinak kiterjesztésében is. A cipzár kényelmét a papír fenntarthatóságával kombinálva az ifoodbag egy olyan innováció, amely stabil hőmérsékletet képes fenntartani a zsákban, miközben távol tartja a páralecsapódást.

Gazdaságos és ügyes, a táskákat úgy tervezték, hogy a hűtött és fagyasztott árukat akár 24 órán át hűvösen tartsák. Ez áldás azoknak az online élelmiszerboltoknak, akik hideg és fagyasztott ételeket szeretnének szállítani ügyfeleiknek anélkül, hogy aggódniuk kellene, hogy rosszul lesznek.

Az olyan élelmiszerláncok, mint a Europe's Coop és az ICA gyorsan átvették ezt a forradalmi technológiát, amelyet egy svéd start-up vezetett be a piacra. Mivel a költségek most megegyeznek a hagyományos papírzacskókéval, az ifoodbag hatékony és olcsó megoldás a vállalkozások számára.

organic and natural labels

5. INTELLIGENSEBB CÍMKÉZÉS

A címkék segíthetnek a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak meghatározni a termék frissességét.

Ha egy hűtési lánc vagy szabályozott hőmérsékletű ellátási lánc bármikor megszakad, a hőmérsékletre érzékeny termékek fogyaszthatósági ideje már nem megbízható. Ekkor jönnek be az olyan címkék, mint az OnVu frissességjelző. A címke állandó színváltozásokat mutat, amelyek segítenek a fogyasztóknak és a kiskereskedőknek egy pillantással meghatározni, hogy a termék még friss-e vagy sem.

A színváltozás sebessége két tényezőtől függ: a termék hűtésének időtartamától és a hőmérséklettől, amelynek a termék ki volt téve.

Más innovatív címkék hasonló okosságokat mutatnak be azáltal, hogy "lakmusztesztet" végeznek az élelmiszer-csomagolásban lévő romlandó árukon. A To-Genkyo által Japánban feltalált frissességi címke reagál az ammóniára, egy olyan anyagra, amelyet az élelmiszer rosszra fordul.

Ammónia jelenlétében a címke átlátszatlanná válik, letiltva a vonalkódot, így a vásárlók nem tudják ellenőrizni a jogsértő élelmiszerterméket a pénztárnál. Ha otthon elsötétül a hűtőszekrényben, valószínűleg jó jel, ha a terméket a szemetesbe vagy az élelmiszer-újrahasznosító tartályba dobja.

 

A hűtési lánc minden eleme ugyanolyan fontos, mint a másik. Végül is egy lánc csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. A hőmérséklet-érzékeny áruk megfelelő csomagolásának biztosítása mellett egy megbízható logisztikai partner bevonása a szállítási követelmények kezeléséhez ugyanolyan fontos a hőmérséklet-érzékeny áruk biztonságos és időben történő szállításához.

Ez a cikk eredetileg a Logistics of Things oldalon jelent meg. Tudj meg többet arról, hogy a logisztika hogyan befolyásolja az üzletmenetet, hogyan épít tartós kapcsolatokat és ösztönzi az innovációt.

HIVATKOZÁSOK:

  1.  http://www.uflexltd.com/
  2. https://www.thehindubusinessline.com/economy/agri-business/a-silver-lining-in-storage-of-fruits-and-vegetables/article9797402.ece
  3. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4808746/Packaging-film-CLAY-keeps-food-fresh-longer.html
  4. https://www.todayonline.com/singapore/longer-shelf-life-food-thanks-breakthrough-packaging-tech
  5. https://www.nanowerk.com/nanotechnology_articles/newsid=50248.php
  6. https://www.woolcool.com/
  7. https://www.puffinpackaging.co.uk/