#KisvállalatiTanácsadás

Hogyan készítsd fel e-kereskedelmi vállalkozásodat a fekete péntekre

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó
Olvasási idő: 4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
graphic image of presents and DHL delivery items

Már csak néhány hét van hátra a billió dolláros globális értékesítési bonanzáig, azaz a Black Friday-ig. November 25. a nagy nap, így az e-kereskedelmi vállalkozás előkészületei már javában zajlanak. De ha nem, ne ess pánikba, mert minden tippünk megvan ahhoz, hogy segítsünk vállalkozásodnak hasznot júzni.

A fekete péntek általában az év legnagyobb értékesítési napja sok e-kereskedelmi vállalkozás számára. Mégis, ebben az évben, amikor a globális energiaválság és a széles körű infláció hatással van a fogyasztók kiadásaira, az ünneplés kissé visszafogott lehet. A DHL év eleji felmérésében az amerikai székhelyű kkv-k 26% -a azt mondta, hogy nemzetközi eladásaik már csökkentek az infláció miatt1. Ebben a bizonytalanságban az értékesítésért folytatott verseny keményebb lesz, mint valaha, így az élen maradáshoz növelned kell az e-kereskedelmi játékodat.

Ennek ellenére még mindig van okunk az optimizmusra. Íme egy statisztika, amely izgalomba hozhat: A fogyasztók 79% -a általában új online áruházat fedez fel a2 fekete pénteken. De mit tehetsz annak érdekében, hogy biztosan felfedezzék a te dolgodat ? A Criteo3 szerint az új márka kipróbálásának fő motivációi a nagyszerű ajánlatok (a fogyasztók 54% -a), az ingyenes szállítás (48%) és a máshol nem kedvezményes termékekre vonatkozó kedvezmények (37%). Ahhoz, hogy ezek helyesek legyenek, olvass tovább...

Győződj meg arról, hogy ajánlataid versenyképesek

Mivel a globális infláció soha nem látott szinten van, helyénvalónak tűnik, hogy először a fogyasztók változó költségvetésével foglalkozzunk. A CNBC megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a vásárlók 52% -a szerint idén nehezebb lesz megengedni maguknak az ünnepi vásárlásokat, mint 2021-ben4. Ennek eredményeként a Black Friday alkuvadászok arra törekszenek, hogy többet kapjanak a pénzükért és ennek érdekében több időt töltenek az ajánlatok kutatásával és összehasonlításával.  

Nézd meg, hogy versenytársaid milyen áron értékesítik termékeiket - lejjebb mehetsz? Vagy dobj be néhány ingyenes ajándékot vagy mintát, hogy előnyhöz juttasd ajánlatod? Csak ügyelj arra, hogy a legjobb ajánlatokat helyezd előtérbe és középpontba webhelyeden és a közösségi média csatornáidon.

man and woman in warehouse looking at tablet screen

Legyél alkalmazkodó az ellátási lánc zavaraihoz

Ez még mindig trükkös időszak a globális ellátási láncok számára – de más okokból, mint tavaly. Az ukrajnai háború az olaj- és gázárak meredek emelkedését eredményezte, ami a világ számos részén nyomást gyakorol a vállalkozásokra, különösen a szállítás és a logisztika területén. És míg a tavalyi év fő problémája, a COVID számos országban aggodalomra ad okot, Kínában, az egyik fő gyártó országban továbbra is szigorú tesztelési és karanténszabályok vannak, ami lelassítja az exportra szánt áruk szállítását.

Ha termékeidet Kínában vagy máshol a tengerentúlon gyártják, azt tanácsoljuk, hogy komolyan gondold át beszállítóid diverzifikálását - ez csökkenti a szűk keresztmetszeteket, ha valami rosszul megy. Legalább rendszeres kommunikációt kell fenntartanod beszállítóiddal, hogy gyorsan alkalmazkodhass az esetleges akadályokhoz. Ha például felfedezed, hogy egy kulcsfontosságú készletszállítmányt valahol külföldön feltartóztattak, gyorsan átválthatsz egy másik üzlet értékesítési csatornáin keresztüli továbbítására.

A készlet megtervezése és kezelése

Előre meg kell rendelned az extra készletet? Végül is nem akarsz csalódást okozni az ügyfeleknek. Másrészt nem akarod, hogy sok eladatlan áru maradjon, amelyek eltolódása sok hónapot vesznek igénybe. Szóval hogyan lehet megjósolni, hogy mi fog jól fogyni idén?

Számos megközelítést kombinálhatsz, hogy jó jelzést kapj: annak áttekintése, hogy mi fogyott jól az elmúlt fekete pénteken. Visszatekintés az elmúlt évre és a nem szezonális vásárlási trendek észlelése és annak ellenőrzése, hogy mi fogyott jól a közelmúltban. Vannak kipróbálható eszközök is, amelyek azt állítják, hogy kiküszöbölik a találgatásokat, például az Inventory Planner5.

Az előre tervezés mellett a nagy napon is szorosan figyelemmel kell kísérned készleted. Ha valami elfogy, gyorsan átválthatsz más termékekre. Ha valami lassabban fogy az előre jelzettnél, állj készen arra, hogy diszkontálj vagy megfelelj versenytársaidnak.

Tartsd boldoggá az új ügyfeleket...

Kulcsfontosságú, hogy új ügyfeleket vonzz online áruházaidon keresztül ezen a fekete pénteken, de annak biztosítása is, hogy újra és újra visszatérjenek. A Criteo megkérdezte a fogyasztókat: "Mi késztetne arra, hogy visszatérj egy márkához vagy kiskereskedőhöz, amelyet a fekete pénteken fedeztél fel?" A vezető válaszok? A nyilvánvaló "nagyszerű ajánlatokon" túl az ingyenes és gyors szállítás magas pontszámot 6 ért el. Fontold meg, hogy tudod-e vállalni az ingyenes szállítás költségeket máshol a vállalkozásodban - megéri, ha extra értékesítést biztosít. Ami a gyors szállítást illeti, az Express vezető DHL gondoskodik rólad!

... és ne felejtsd el megjutalmazni a hűségeseket

KÜLDJ el egy e-mailt a korábbi ügyfeleknek egy extra fekete pénteki kedvezménykóddal. Használj vonzó szöveget, hogy megköszönd nekik, hogy támogatják a vállalkozásodat – értékelni fogják a személyes kapcsolatot. Ne felejtsD el használni a "fekete péntek" kifejezést a tárgysorban - az ezt a kifejezést tartalmazó e-mailek +64% CTR-RELrendelkeznek.

man pointing at computer screen

Optimalizáld e-kereskedelmi webhelyed ...

A rohanás előtt itt az ideje, hogy gyorsan ellenőrizd webhelyed, hogy megbizonyosodj arról, hogy megfelelsz-e az ügyfelek elvárásainak. Képes-e kezelni a forgalom megugrását anélkül, hogy lassítaná az oldal betöltési sebességét? Felhasználóbarát egy hatékony keresősávval, amely segít az ügyfeleknek megtalálni, amit keresnek? Sok nagy felbontású kép található a terméklistában?

Az e-kereskedelem heves verseny, az ügyfelek csak néhány koppintással válthatnak egy versenytárs webhelyére, ezért ne veszítsd el őket olyan javítható dolgok miatt, mint egy inspiráló kezdőlap. Kövesd az e-kereskedelem 22 aranyszabályát , hogy kipipáld a lényeget.  

... És ne felejtsd el a mobilt!

A mobil kereskedelem virágzásával jó esély van arra, hogy az ügyfelek többsége okostelefonján keresztül vásárol üzletedben, ezért ellenőrizd, hogy e-kereskedelmi webhelyed optimalizálva van-e a kis képernyőre - szerencsére van egy útmutatónk  , amely segít.

Egy lépéssel jobban járhatsz és befektethetsz egy dedikált mobil vásárlási alkalmazásba vállalkozásod számára. Az online fogyasztók 85% -a azt mondta, hogy szívesebben vásárol mobilalkalmazásokon keresztül, mint mobil webhelyeken8, és mivel a mobilalkalmazásokon keresztüli konverziós arány óriási 130% -kal magasabb, mint a mobile-first webhelyek9, ez kifizetődik a vállalkozásod számára! Történetesen erre is van útmutatónk .

Győződj meg róla, hogy termékeid megtalálhatók

A verseny erős lesz, ezért érdemes megfontolni az online piacon történő értékesítést, hogy több ügyfelet érj el - különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Államokban több termékkeresés indul az Amazonon10 , mint a Google-on. A vezető piacterek közül sokan saját Black Friday eseményeket szerveznek, hogy felpezsdítsék magukat, maximalizálva annak lehetőségét, hogy világszerte vásárlók millióival lépjenek kapcsolatba. Tekintsd meg útmutatónkat , amely segít kiválasztani a megfelelőt.

Terjeszd a hírt (valódi) kedvezményeidről

Black Friday akciót tartasz? Nagyszerű! Most már csak tudatnod kell minden ügyfeleddel. Terjeszd a hírt a közösségi médiában, SMS-ben és e-mailben. Azonban csak a valódi kedvezményekről. Míg a Black Friday és a Cyber Monday értékesítési adatai általában tovább emelkedtek az elmúlt években, a vásárlók száma valójában 6 csökkent. Ennek egyik fontos oka, hogy nem hiszik, hogy ezeken a napokon a legjobb árak állnak rendelkezésre!

Egy 1000 brit vásárló körében végzett felmérés szerint 62% azt mondta, hogy nem gondolja, hogy a Black Friday árai jobbak lennének, mint az év többi részében11. És kiderült, igazuk volt. Egy 2019-es tanulmányban a Black Friday akciók mindössze 5% -a kínált alacsonyabb árat, mint ami az év más időszakaiban elérhető volt12. Tehát, ha hosszú távon szeretél bizalmat építeni ügyfeleiddel, győződj meg arról, hogy a kedvezményeid valódiak.

three women looking at mobile screen

Változtasd a kedveléseket értékesítéssé  

A korai fekete pénteki alkuvadászok az előző napokban böngészik a közösségi médiát , ezért ez idő alatt élcelődj kedvezményeiddel a csatornáidon. Hozz létre egy dedikált hashtaget, amely arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy saját tartalmat tegyenek közzé a márkád körül: a fogyasztók a család és a barátok véleményét valódibbnak tartják, mint az influencerektől származó véleményeket13.

Kezdjen el nemzetközi szinten értékesíteni

Jelenleg a világ 195 országából becslések szerint körülbelül 50-60% ünnepli a Black Friday-t valamilyen formában14. Ez ideális alkalom arra, hogy elgondolkodj a nemzetközi értékesítésen és szállításon - ha még nem tetted meg. A DHL Express segíthet vállalkozásodnak a határokon átnyúló értékesítésben, gondoskodva a vámszabályok, illetékek és adók körüli összes gondról, hogy ügyfeleid késedelem nélkül megkapják megrendeléseiket - bárhol is legyenek.  

Használd a csomagolást marketingeszközként

Lehet, hogy a Black Friday az egyszeri kedvezményekről szól, de a csomagolás segítségével hosszú távú kapcsolatot építhetdz ki egy új ügyféllel. A gondosan megválasztott csomagolás kivetítheti a márka arculatát, és megkülönböztetheti azt a versenytársaktól, míg a személyre szabott üzenetküldés vagy történetmesélés benyomást tehet a címzettekre a kicsomagolás során. Ösztönzőt is megadhatdz a levelezőlistára való feliratkozáshoz, így a jövőben új termékekkel vagy ajánlatokkal célozhatod meg őket. Természetesen a márkaépítés többről szól, mint a figyelemfelkeltő csomagolás: fedezd fel a marketing 6 alapelvét, hogy egész évben előnyt biztosíts vállalkozásodnak.

man sealing a brown package

Készülj fel a visszaküldésre

Az e-kereskedelem visszaküldési aránya világszerte körülbelül 30%13, tehát valószínűleg lesz néhány, függetlenül attól, hogy milyen nagyszerű a terméked. Legyen jó visszaküldési politikád és egyértelműen tüntesd fel webhelyeden - a vásárlók 67% -a ellenőrzi a vállalkozás visszaküldési politikáját, mielőtt elkötelezné magát a vásárlás mellett14.

Azt is el kell döntened, hogy ingyenessé teszed-e a visszaküldési szolgáltatást. Bár az ügyfelek minden bizonnyal szeretik ezt a juttatást, az emelkedő üzemanyagárak még tovább növelik a vállalkozások költségeit, ezért sok vállalat elkezdi felszámítani.

Ha úgy döntesz, hogy ingyenes visszaküldést kínálsz, fontold meg, hogy lehetővé tedd az ügyfelek számára, hogy visszatérjenek a csomagautomatához, hogy logisztikai partnered többet vehessen át egy helyről. Ez nemcsak a költségeket csökkenti, hanem kevesebb szén-dioxid-kibocsátást is eredményez. Ha van egy fizikai boltod, akkor az ügyfelek visszaküldéseinek fogadásának lehetővé tétele csökkenti vállalkozásod költségeit. Bónuszként az ügyfél akár néhány impulzusvásárlást is végezhet, amíg ott van. Nyerj, nyerj!

 

Végül ne feledd, hogy a szórakozás nem ér véget a fekete péntek után - a Cyber Monday és a karácsony is átgondolandó! Ha részletesebb tanácsokat szeretnél kapni az ünnepi szezon értékesítési lehetőségeinek maximalizálásához, tekintsd meg a Peak Season e-kereskedelmi eszköztárunkat . 

1 - GoGlobal.DHL, 2022. május

2 & 3 - Criteo, Október 2021

4 - CNBC, 2022. szeptember

5 - Készlettervező

6 - Criteo, 2021. október

7 - DotDigital, 2022. szeptember

8 - Forbes, 2022. május

9 - Business of Apps, 2021. március

10 – Insider Intelligence, 2018. szeptember

11 és 12 - Divante blog, 2022

13 - Business2Community, 2021. október

14 - Jungle Scout, November 2019

13 és 14 - Invespcro, 2022. május