Navigacija i sadržaj
Vi ste u  Srbija
ili Izaberite drugu zemlju

Vodič za pošiljaoce o veličinama i tipovima teretnih kontejnera


Kontejnerski transport je najekonomičniji način transporta vašeg tereta. Postavljen na brodove, vozove i kamione, skromni kontejner je redefinisao međunarodni transport i omogućio da se globalna trgovina proširi na nivoe koje poznajemo danas. 

Koji tip kontejnera je najpogodniji za vaš teret? Da li je dovoljno veliki? Stručnjaci za špediciju uzimaju u obzir najčešće tipove opreme, tako da možete doneti pravu odluku.

Kratka istorija kontejnera za otpremu


Ideja o transportnom kontejneru prvi put je došla iz Engleske krajem 18. veka. Rana verzija kontejnera nije ličila na njihove moderne kolege. Kontejneri su bili pravougaone drvene kutije, uglavnom korišćene za transport uglja.

Prvi moderni intermodalni kontejner za transport, kakav danas poznajemo, nastao je 1955. godine u SAD-u kada je Malkom Meklin, zajedno sa inženjerom Kitom Tantlingerom, razvio modul od valovitog čelika. Struktura je omogućavala kretanje pomoću dizalica i njihovo slaganje jedno na drugo.

Dana 26. aprila 1956. Tanker Ideal Iks, za tu priliku pretvoren u kontejnerski brod, napravio je svoje prvo putovanje od Njuarka u Nju Džersiju do Hjustona u Teksasu.

Nakon razvoja kontejnera, nedostatak zajedničkih standarda postao je problematičan jer su različite veličine kontejnera i sistemi ostali u upotrebi tokom dve naredne decenije. Jasni zahtevi za dimenzionisanje za svaki tip kontejnera su naknadno dogovoreni i sprovedeni kroz ISO standard. Kao posledica toga, transportni kontejneri se često nazivaju ISO kontejnerima. Svi kontejneri zahtevaju važeću bezbednosnu tablicu [URL to SOLAS / Documentation page] (takođe poznata kao CSC ploča, za Konvenciju za bezbedne kontejnere) da bi bili podobni za otpremu.

Steknite logističke uvide putem e-pošte

Pretplatite se na naša mesečna tržišna ažuriranja i budite pozvani na ekskluzivne vebinare na kojima naši stručnjaci za špediciju odgovaraju na sva Vaša pitanja o globalnoj trgovini.

Standardni tipovi i ISO dimenzije kontejnera


Izdržljivi i multifunkcionalni, standardni kontejneri su najčešća teretna jedinica za pomorski transport. Ovi kontejneri se nazivaju „suvi“. Kada su potpuno zatvoreni, pružaju zaštitu od vremenskih elemenata. Kontejneri od dvadeset i četrdeset stopa su najčešće veličine.

Ovi kontejneri su dizajnirani za bilo koju vrstu transporta - pomorski ili kopneni. Visoki kockasti kontejneri su viši i stoga nude veći kapacitet za veći teret.

Spoljašnje dimenzije, minimalne unutrašnje dimenzije i maksimalna težina (tj. uključujući teret) su utvrđene ISO standardom 6346. Međutim, težina tare, stvarne unutrašnje dimenzije i druge mere će se razlikovati od modela do proizvođača.

Standardne dimenzije kontejnera od 20 stopa, 40 stopa i 45 stopa

Dimenzije visokih kockastih kontejnera od 40 stopa

Tipovi i dimenzije rashladnih kontejnera


Poznati i kao hladnjače, rashladni kontejneri ili kontejneri sa kontrolisanom temperaturom koriste se za robu koja zahteva regulaciju temperature kao što su hrana, elektronika ili lekovi. Njihov ugrađeni motor održava unutrašnju temperaturu između -35 i +30⁰C i zahteva da kontejneri budu povezani na izvor napajanja kako bi se garantovale konzistentne toplotne performanse.

Veličina i težina motora će uticati na tačnu težinu tare i kubični kapacitet, koji se stoga mogu značajno razlikovati od modela i proizvođača do drugog.

Dimenzije rashladnog kontejnera od 20 i 40 stopa

Rashladni kontejneri kojima se ne rukuje (NOR)?


Transport hladnjačama kojima se ne rukuje (NOR) odnosi se na pošiljke suvog tereta u rashladnom kontejneru, bez aktiviranja kontrole temperature.

Iako su odličan način za prenošenje robe, dolaze sa određenim ograničenjima. Prostor koji zauzima gen-set smanjuje zapreminski kapacitet, dok posebna rešetkasta podna obloga ograničava težinu punjenog tereta. Takođe nisu pogodni za sve vrste viljuškara.

Da biste saznali sve o transportu vaše robe pomoću ove opcije, pročitajte naš letak o kontejnerima za hladnjače koji se ne koriste

Drugi specijalizovani kontejneri


Kontejneri za otpremu dolaze u svim oblicima i veličinama kako bi odgovarali bilo kojoj vrsti tereta i dimenzijama.

Kontejneri cisterne

Kontejneri cisterne, ojačani okvir u kome se nalazi rezervoar, specijalizovani su za transport hrane, ulja, goriva i hemijskih tečnosti. Takvi tipovi kontejnera se lako pune i pouzdano zadržavaju čak i zapaljivi sadržaj. Kontejneri cisterne takođe obično nisu dostupni na linijama parnih brodova, već od specijalizovanih lizing kompanija.

Kontejneri cisterne od 20 stopa obično drže do 26.000 litara tečnosti, a dimenzije se podudaraju sa klasičnim kontejnerima od 20 stopa.

Dimenzije kontejnera cisterne od 20 stopa

  • Spoljne dimenzije (d x v x š): 6,058 m x 2,591 m x 2,438 m / 19' 10,5" x 8' 6" x 8' 0
  • Maks. težina:  30.480  kg/ 67.200  lbs.
  • Pribl. Kubna zapremina: 26 m3

Kontejneri sa ravnim postoljem i platformama

Kontejneri sa ravnim postoljem i platformama su pogodni za teret van gabarita, ali prirodno nose i robu sa gabaritom. Ravna postolja su obično prikazana sa dva bočna zida, dok kontejneri sa platformama uopšte nemaju obloge. Tačne dimenzije kontejnera će varirati u zavisnosti od proizvođača i rešenja za oblaganje, ali dolaze u verzijama od 20 i 40 stopa kao i svaki ISO kontejner.

Kontejneri sa otvorenim vrhom

Kontejneri sa otvorenim vrhom prate sličan princip, ali imaju četiri bočna panela i mekanu ceradu, a takođe omogućavaju transport rasutog tereta. Oni su najpogodniji za teret koji zahteva utovar kranom sa vrha kontejnera ili koji sadrži više predmete. Postoje u verzijama od 20 stopa i 40 stopa, tako da imaju slične dimenzije kao standardni tipovi kontejnera koji su istraženi gore. Takođe su dostupni i kao visoke kocke, jer obruči od cerade smanjuju prostor za glavu, a time i nosivost. Takođe je vredno napomenuti da se zaglavlja vrata sa otvorenim vrhom mogu ukloniti radi lakšeg pristupa kroz otvor vrata.

Želite da pročitate više priča o špediciji?


Steknite najnovije informacije o vazdušnoj, pomorskoj i železničkoj špediciji u svom e-sandučetu svakog meseca, zajedno sa redovnim pozivima na naše vebinare.