#LogisztikaiTanácsadás

Innovációk az induló vállalkozás stratégiájának fellendítéséhez

Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
man in a warehouse

Online vállalkozást vezetsz? Akkor tisztában kell lenned a logisztikai szektort átalakító legújabb innovációkkal és technológiákkal. 

A logisztika minden szakaszának – beszerzés, készletgazdálkodás, elosztás, raktározás, szállítás – optimalizálásával vállalkozásod csökkentheti költségeid, és gyorsabban juttathatja el az árukat az ügyfelekhez. A mesterséges intelligenciától az autonóm szállítójárművekig ezek azok az innovációk, amelyek segítik az új vállalkozások fejlődését: 

  AI chip

  Mesterséges intelligencia

  Mivel a ChatGPT és versenytársai az elmúlt hónapok forró beszédtémái voltak, természetes, hogy a mesterséges intelligencia legújabb fejlesztéseiben rejlő átalakítási potenciál feltárásával kezdjük.

  2021-ben a McKinsey1 tanulmánya szerint az AI segített a vállalkozásoknak logisztikai költségeik 15%-kal, készletszintjük 35%-kal, szolgáltatási szintjük pedig 65%-kal történő javításában. És mivel a technológia ilyen gyorsan fejlődik, ezek a számok valószínűleg már növekedni fognak.

  A mesterséges intelligencia segítségével a kkv-k optimalizálhatják logisztikai műveleteiket – a kereslet előrejelzésétől az utolsó mérföldes szállításig. Nézzünk meg néhány példát:  

  Analitika

  A big data döntő szerepet fog játszani abban, hogy segítse a vállalkozásokat logisztikájuk optimalizálásában. Ilyen például a dinamikus árképzés. Itt a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás által vezérelt intelligens szoftverek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy a versenytársak és az értékesítési adatok alapján árképzési politikákat hozzanak létre. Ezután automatikusan módosíthatod termékeid árát a piaci igényeknek megfelelően. Az AI lehetővé teszi, hogy ez percek alatt megtörténjen, nem pedig negyedévente, segítve a vállalkozásokat bevételeik növelésében. 

  Az analitika abban is segíthet, hogy a vállalkozások azonosítsák ellátási láncuk gyenge pontjait – például az alulteljesítő alkalmazottakat vagy gépeket.

  Automatizált raktározás

  Az MHI2 ellátási lánc szervezet jelentése szerint 2026-ra az AI-alapú raktármegoldások vállalkozások általi elfogadása 60% -kal növekszik 2020-hoz képest. Ilyenek például a beltéri mobil robotok a termékek pontosabb felszedésére és csomagolására; számítógépes látástechnológia a sérült áruk azonosítására; és készletgazdálkodási szoftver, amely képes előre jelezni a jövőbeli keresletet az alul- vagy túlkészletezés kockázatának csökkentése érdekében. Mindez nagyobb termelékenységet, sebességet és minőségellenőrzést jelent.

  Ügyfélszolgálat

  Különösen izgalmas az a lehetőség, hogy az AI átalakítsa az ügyfélszolgálati funkciókat. Vegyük például a chatbotokat. A mesterséges intelligenciának köszönhetően az e-kereskedelmi webhelyen található chatbotok most már jobban megértik ügyfeleid, és pontosabban válaszolnak - még az összetett lekérdezésekre is.

  Személyre szabott javaslatokat kínálhatnak az ügyfeleknek a korábbi böngészési előzményeik alapján, és gépi tanulási algoritmusokat használnak, hogy folyamatosan javítsák pontosságukat az ügyfelek szándékának megértésében. Ezek a chatbotok támogathatják ügyfeleidet szerte a világon, különböző időzónákban, 24/7.

  Ezenkívül az ilyen ügyfél-interakciókból gyűjtött adatok segíthetnek az ügyfélélmény javításában, az elkötelezettségi arány növelésében, valamint annak jobb megértésében, hogy mit szeretnek és mit nem.

  Az ellátási lánc láthatósága

  Az induló vállalkozások (valójában bármely vállalkozás) számára az ellátási lánc folyamatainak kezelése időigényes lehet. A mesterséges intelligenciával azonban jobb a feladatok teljes körű áttekintése. A technológia képes szinkronizálni az ellátási lánc összes adatérintkezési pontját, hogy azonnal tájékoztassa őket, ha probléma merül fel – például egy beszállító késedelmes szállítása vagy alacsony készletszint. Ezen információk valós idejű ismerete lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan tegyenek lépéseket az ügyfelekre gyakorolt hatás csökkentése érdekében.

  solar panels

  Zöld logisztika

  A fenntarthatóság egyre fontosabb kérdés a fogyasztók számára, ezért egyre több vállalkozás vizsgálja, hogyan és hol csökkentheti szén-dioxid-kibocsátását. Az idén várhatóan bővülő zöld logisztikai megoldások közül néhány:

  Fordított logisztika menedzsment

  Az összes online megrendelés körülbelül 30% -át visszaküldik3 - ez sok extra logisztikai kibocsátás. A fordított logisztikai rendszer bevezetésével azonban, amely elősegíti a termékek újrahasznosítását, újrapozicionálását és javítását, a vállalkozások jelentős mennyiségű hulladékot téríthetnek el attól, hogy hulladéklerakókba kerüljenek. Ráadásul pénzt kell megtakarítani! Becslések szerint a visszaküldés a vállalkozás eredeti árának megdöbbentő 66% -át teszi ki3, de a termékek javítása és felújítása azt jelenti, hogy tovább lehet értékesíteni őket.  

  Mikro-teljesítési központok

  Néhány nagyobb e-kereskedelmi vállalkozás most mikro-teljesítési központokba fektet be, hogy csökkentse szállítási kibocsátását. Ez a stratégia magában foglalja az ügyfelekhez közelebb elhelyezkedő kisebb teljesítési központok hálózatának bevonását. Az Accenture4 jelentése szerint a mikroteljesítési központok 2025-re 17-26%-kal csökkentik az utolsó mérföldes szén-dioxid-kibocsátást. 

  Alternatív üzemanyag

  Míg az elektromos járművek már most is a legtöbb környezettudatos vállalkozás radarján lesznek, a fosszilis tüzelőanyagok alternatíváinak innovációjára is szükség van. Az év elején a DHL Express elindította a GoGreen Plus-t, amely segít a vállalkozásoknak csökkenteni a szállításukhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást a fenntartható repülőgép-üzemanyag használatával - egy bioüzemanyag, amelyet megújuló forrásokból, például növényi olajokból és állati zsírokból állítanak elő. A kezdeményezés mérettől függetlenül segíti a vállalkozásokat fenntarthatósági tanúsítványaik javításában.

  woman working on a robot

  Utolsó mérföldes szállítás

  A drónoktól az elektromos repülőgépekig ez a logisztikai terület, amely folyamatosan újít annak érdekében, hogy megfeleljen a legtöbb e-kereskedelmi vállalkozás első számú prioritásának: a termékek gyors és időben történő eljuttatása az ügyfelekhez. Néhány az utolsó mérföldes szállítási trendek közül, amelyekre figyelni kell ebben az évben:

  Prediktív elemzés

  Átlagosan az utolsó mérföldes szállítás az e-kereskedelmi vállalkozások teljes szállítási költségének 53% -át teszi ki5, így minden szűk költségvetéssel rendelkező induló vállalkozás számára kulcsfontosságú fókusz. A vállalkozások azonban kihasználhatják a prediktív elemzéseket a költségek csökkentése érdekében.  

  Az egyik példa az útvonaltervező szoftver. A mesterséges intelligencia által vezérelt technológia valós idejű forgalomelemzés és akár időjárási viszonyok alapján képes feltérképezni a legjobb szállítási útvonalakat. Megkönnyíti a több szállítás tervezését - a szoftver automatikusan kiszámítja a szállítások optimális sorrendjét az idő maximalizálása érdekében.

  A Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet6 tanulmánya szerint az útvonaltervező szoftver használata akár 20% -kal is csökkentheti a szállítási költségeket - ami szükségessé teszi a 2023-as indulást.

  Autonóm szállítójárművek

  Az önvezető autók – bár nagyrészt még tesztelési szakaszban vannak – teljesen átalakíthatják az e-kereskedelem szállítási szakaszát. Az ügyfelek elvárják , hogy az igény szerinti kézbesítés legyen az alapfelszereltség. Ha ehhez hozzáadjuk az autonóm járműveket, amelyeket nem korlátoz az emberi munkaórák, a 24/7 szállítás hamarosan valósággá válhat. Nézd meg ezt a helyet...

  Inspirálva érzed magad? A DHL Express partnereként, vállalkozásod hozzáférhet a piac legfejlettebb logisztikai megoldásaihoz.