#LogisztikaiTanácsadás

Mi az a fordított logisztika?

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 7 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
woman in a high vis and hard hat

Fedezd fel, hogy egy optimalizált fordított logisztikai stratégia hogyan segíthet vállalkozásodnak pénzt megtakarítani, csökkenteni a pazarlást, növelni fenntarthatósági hitelességét és lojalitást kialakítani az ügyfelek körében.

A cikk tartalma:

  • A fordított logisztika meghatározása
  • Fordított logisztika vs hagyományos logisztika
  • A fordított logisztika előnyei
  • A fordított logisztika típusai
  • A fordított logisztikai folyamat
  • A fordított logisztika kihívásai
  • Stratégiák a fordított logisztika optimalizálására
  • Fordított logisztika GYIK

 

A fordított logisztika meghatározása

A fordított logisztika az áruk "upstream" mozgása az ellátási láncon keresztül, hogy visszajuttassák azokat a végfelhasználótól a kiskereskedőhöz vagy a gyártóhoz.

Az egyik leggyakoribb példa, amelyet minden e-kereskedelmi vállalkozás ismer, a termékvisszaküldés. Azok az online fogyasztók, akik azért küldik vissza a terméket a kiskereskedőnek, mert sérült – vagy egyszerűen azért, mert meggondolták magukat – fordított logisztikának minősülnének.

A fordított logisztika magában foglalja a termékek újrahasznosítását, újrapozicionálását,  javítását és viszonteladását is.

Fordított logisztika vs hagyományos logisztika

A hagyományos logisztika a szállítónál kezdődik, a forgalmazóig / kiskereskedőig folytatódik, és az ügyfélnél ér véget. Ez magában foglalja a beszerzést, a készletgazdálkodást, a forgalmazást, a raktározást, a szállítást, a csomagolást és a kockázatkezelést.

A fordított logisztika – ahogy a neve is sugallja – az áruk mozgatása fordítva. Az ügyféllel kezdődik, és az ellátási lánc különböző pontjain ér véget, a visszaküldés jellegétől függően.

A fordított logisztika előnyei

A visszáruk kezelése nagy fájdalompont az e-kereskedelmi vállalkozások számára, de kulcsfontosságú az ügyfélhűség kiépítéséhez. Valójában a fogyasztók 67% -a ellenőrzi az online kiskereskedő visszaküldési politikáját, mielőtt elkötelezné magát a vásárlás mellett1, így a hatékony fordított logisztikai művelet segít vállalkozásodnak több eladást nyerni.

A fordított logisztika lehetőséget kínál a vállalkozásoknak a fenntarthatósági célok elérésére is. A termékek javítása, felújítása és újrahasznosítása megakadályozza, hogy hulladéklerakókba kerüljenek.

hand taping brown parcel

A fordított logisztika típusai

Ezek a fordított logisztika kulcsfontosságú típusai, amelyeket vállalkozásodnak figyelembe kell vennie.

Visszáru-kezelés

Ez a leggyakoribb fordított logisztikai folyamat: amikor az ügyfél visszaküld egy terméket az eladónak, mert sérült, nem a várt módon illeszkedik, stb. Mivel az online megrendelt termékek mintegy 30% -át visszaküldik a feladónak2, az e-kereskedelmi vállalkozásoknak a zökkenőmentes visszaküldési élményt stratégiájuk kulcsfontosságú részévé kell tenniük az ügyfélhűség biztosítása érdekében.

Újragyártás vagy felújítás

Ez magában foglalja a termékek javítását és újragyártását. A kiskereskedők és a gyártók a hibás termék egyes alkatrészeit máshol történő felhasználásra is visszaszerezhetik. Ezek az utak megakadályozzák a pazarlást és pénzt takarítanak meg.

Csomagoláskezelés

Ez a csomagolóanyagok újrafelhasználására összpontosít a hulladék és a költségek csökkentése érdekében. Például egy e-kereskedelmi vállalkozás ösztönözheti a hibás terméket visszaküldő ügyfelet, hogy csomagolja azt az anyagba, amelybe érkezett. A vállalkozás ezután megjavíthatja a terméket, és ugyanabban a csomagolásban újra elküldheti az ügyfélnek.

Eladatlan áruk

A fordított logisztika ezen része az, amikor a kiskereskedő visszaküldi az eladatlan árut a gyártónak. Ennek oka lehet szállítási hiba vagy rossz készletgazdálkodás (például egy termék iránti kereslet túlbecslése).

Sikertelen kézbesítés

Sikertelen kézbesítés esetén (például az ügyfél nem volt bent, hogy átvegye a csomagot), a termékeket vissza lehet szállítani a kiskereskedőnek.

Bérelhető berendezések

Ez az, amikor a bérelt vagy lízingelt termékeket egy meghatározott időtartam végén visszaküldik a gyártónak. Innen újrahasznosíthatók vagy elküldhetők egy másik ügyfélnek.

Javítás és karbantartás

Egyes vállalkozások garanciát vállalnak termékeikre. Az ügyfél visszaküldi a terméket (például egy laptopot) javításra a vállalkozásnak. 

Az élettartam vége

Ezek olyan termékek, amelyek már semmilyen célt nem szolgálhatnak – például ha javíthatatlanok –, ezért újrahasznosításra vagy ártalmatlanításra szorulnak.

man returning parcel

A fordított logisztikai folyamat

A fordított logisztikai folyamat vállalkozásonként és iparáganként eltérő. Például egy online ruházati kiskereskedő számos általános vásárlói visszaküldéssel foglalkozik. Másutt a fogyasztási cikkek óriása, a Procter & Gamble újrafelhasználható csomagolási rendszert vezetett be, hogy a használt üvegpalackokat az ügyfelek otthonából gyűjtse össze3.

Bármi legyen is az vállalkozásod, egy jól megtervezett fordított logisztikai folyamat lehetővé teszi a költségmegtakarítás maximalizálását és a hulladék csökkentését:

1. Dolgozd fel a visszaküldést

Miután az ügyfél kezdeményezte a visszaküldést a webhelyen vagy az alkalmazáson keresztül, a vállalkozásnak meg kell kezdenie a visszaküldési folyamatot. Ez magában foglalja a visszáru szállítmányok ütemezését, a visszatérítések jóváhagyását és a sérült cseretermék megszervezését. Az is jó ötlet, ha megkérdezed ügyfeleid a visszaküldés okáról ("a tétel nem felel meg a leírásnak", "rossz minőségű" stb.), ami segíthet felkészülni és gyorsabban feldolgozni a visszaküldést.  

2. Értékeld a visszaküldött termék(eke)t

Miután a termék visszaérkezik hozzád, meg kell vizsgálnod, hogy meghatározd annak állapotát. Meg kell tisztítani a viszonteladás előtt? Fixált? Alkatrészek cseréje? Vállalkozásod egyszerűsítheti fordított logisztikai folyamatod azáltal, hogy előre beállított kategóriákat alkalmaz, beleértve a "felújítás", "újrahasznosítás" és "javítás" kategóriákat.

3. Vidd a terméket a feldolgozási rendeltetési helyre

A kategorizálástól függően gyorsan vidd tovább a terméket a feldolgozás helyére.

Az újrafeldolgozott termékeket először meg kell tisztítani az újrafelhasználható vagy újraértékesíthető részektől. A fennmaradó részt felelősségteljes módon, a fenntarthatóságot szem előtt tartva kell újrahasznosítani.

A javításra szánt elemeket meg kell javítani és vissza kell küldeni az ügyfélnek (ha garanciális), vagy ártalmatlanítani kell, ha javíthatatlanok. Egyes elemek újként értékesíthetők.

woman speaking to man

A fordított logisztika kihívásai

Van néhány kihívás, amelyre vállalkozásodnak fel kell készülnie a fordított logisztikai rendszer integrálásakor.

Költségek

A fordított logisztika költséges lehet – különösen a kisvállalkozások számára. A termékek szállításának, feldolgozásának és újbóli kézbesítésének költségei összeadódnak, és mivel az online fogyasztók 79% -a ingyenes visszaküldést vár4, ezek a költségek gyakran teljes mértékben az eladót terhelik. A jól megtervezett, optimalizált fordított logisztikai művelet kulcsfontosságú a hulladék csökkentéséhez – és az ügyfelek elégedettségének megőrzéséhez.

Vevői elvárások

Az e-kereskedelmi ügyfelek gyors és zökkenőmentes élményt várnak el a termékek visszaküldésekor. A fordított logisztikai műveletet befektetésnek kell tekintened - végül is a fogyasztók 84% -a nem vásárol újra kiskereskedőnél egy rossz visszaküldési tapasztalat után5. Kezdheted egy világos és egyszerű visszaküldési politikával, amely elengedhetetlen az ügyfelek vonzásához és megtartásához. Dedikált útmutatónk  segít a kisvállalkozások visszatérési politikájának megírásában.

Környezeti hatás

A visszaküldött termékek hatással lesznek vállalkozásod szén-dioxid-kibocsátására. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban megállapította, hogy az amerikai fogyasztók 64% -a hajlandó lenne külön fizetni egy termék visszaküldésekor, ha az egy zöldebb fuvarozói lehetőséget támogatna6, ezért gondosan értékeld logisztikádat. A DHL Express nemrégiben indította el a GoGreen Plus-t, egy dedikált megoldást, amely segít a vállalkozásoknak csökkenteni a szállítmányaikhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást a fenntartható repülőgép-üzemanyag használatával.  Fedezd fel ennek a lehetőségnek az összes előnyét itt.

Komplex visszatérő áramlás

A fordított logisztika számos különböző feldolgozási csatornát foglalhat magában, amelyek sok lehetnek egy kisvállalkozás - valójában bármely vállalkozás - számára. A visszaküldött tételek kezelése magában foglalja az ellenőrzést, a tesztelést, az újrapozicionálást, a javítást, az újracsomagolást és az újraküldést, és minden ponton koordinációt igényel. Szerencsére számos automatizált technológia létezik, amelyek segítségével segítheti vállalkozásodat. Olvass tovább!

finger pointing at tablet screen

Stratégiák a fordított logisztika optimalizálására

Folyamatok automatizálása

A technológia és a mesterséges intelligencia (AI) használatával automatizálhatod számos fordított logisztikai folyamatát, hogy azok zökkenőmentesen működjenek, és időt és pénzt takarítson meg vállalkozásodnak. Ilyenek például a következők:

  • Raktárkezelő rendszer (WMS). A forgalmas bejövő és kimenő logisztikai folyamatok kezelésének legjobb módja a kifinomult WMS. Segítségével valós időben nyomon követheted a raktáradba érkező összes visszárut, és biztosíthatod, hogy gyorsan és pontosan továbbjusson a következő rendeltetési helyre. A fordított logisztika átlagosan akár 20%-kal több helyet igényel, mint a fordított logisztika7, ezért alapvető termékeit folyamatosan továbbfejlesztik, hogy elkerüljék a lemaradást.
  • Készletgazdálkodási rendszer (IMS). Ez biztosítja, hogy vállalkozásod nyomon kövesse a visszaküldött termékeket. Az IMS a beszállítói árukhoz hasonló módon tudja feldolgozni a beérkező (visszaküldött) árukat, és a lehető leggyorsabban biztosítani tudja az áruk viszonteladását vagy újrafelhasználását, ami csökkenti a hulladékot és optimalizálja a raktárterületet.

Prediktív elemzés használata a hozamok előrejelzéséhez

A visszáru-előrejelzési megoldás az elemzések segítségével segít a vállalkozásnak azonosítani, hogy miért küldik vissza a termékeket, meghatározni, hogy melyek értékesíthetők tovább, és megbecsülni az újraelosztás költségeit. A gépi tanulási algoritmusok előre jelezhetik a termék visszaküldésének valószínűségét olyan adatok alapján, mint az ügyfél korábbi visszaküldési aránya, valamint az azonos vagy hasonló termék visszaküldésének száma. Ez lehetővé teszi vállalkozásod számára, hogy jobban megtervezd készletét, és csökkentsd az elveszett értékesítést.

Ügyféladatok gyűjtése

Bár a jó fordított logisztikai menedzsment segíthet vállalkozásodnak a visszaküldések kezelésében, fontos, hogy továbbra is megpróbálja csökkenteni az arányt. Ha megkérdezed ügyfeleid, hogy pontosan miért küldik vissza a terméket, az segíthet vállalkozásodnak a fájdalmas pontok kezelésében. Például lehet, hogy online kézitáskaboltot üzemeltetsz és van egy adott modell, amelyet gyakran visszaküldenek, mert "nem olyan, mint a webhelyen látható". Ez a te jelzésed, hogy részletesebb termékspecifikációkat, nagy felbontású fényképeket és vásárlói véleményeket adj hozzá a termékismertető oldalhoz. Ha az ügyfélnek pontosabb elképzelése van arról, hogy mit vásárol, kevésbé valószínű, hogy csalódott lesz a kézbesítéskor.