#LogisztikaiTanácsadás

Mi az importvám? Útmutató az importadóhoz és a szállítási vámokhoz

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
three men in hard hats talking

Ha kisvállalkozás tulajdonos vagy, a nemzetközi szállítás jövedelmező stratégia az ügyfélkör bővítésére és a bevételek növelésére. Van azonban néhány kihívás, nevezetesen az egyes országok adó- és illetékszabályozásában való eligazodás. Ezek be nem tartása miatt küldeményed feltartóztathatják a vámhatóságnál, vagy súlyos bírságokat kaphatsz.

Bontsuk le, mit kell tudnod ahhoz, hogy küldeményeid mindig időben eljussanak a határon túli ügyfelekhez.

Mi az importvám?

A behozatali vám (vagy vám) a vámhatóságok által a határokon átnyúlóan értékesített összes áru után beszedett adó. Az importvámok célja a helyi önkormányzatok bevételeinek növelése - de az áruk végső árának emelése is a fogyasztók számára, ezáltal ösztönözve őket arra, hogy a hazai piacról vásároljanak, amely nem tartozik ezen adó hatálya alá. A behozatali vámok gyakori példái a kereskedelmi vámok és a jövedéki adók.

Mi az importadó?

Az importadó a vámhatóság által az importra kivetett átalányadó . Sok esetben az adó megegyezik a helyi forgalmi adóval. Még akkor is, ha az árut külföldön vásárolták, ez a fogyasztási adó akkor is érvényes, ha egy másik országba lépnek. Ilyenek például az áfa és az hozzáadott érték-adó (héa).

Office desk with world map made of money coins and report sheets

Milyen hatással vannak a vámok és adók a küldeményedre?

A vámok és adók hatással vannak a küldemény teljes költségére, ezért fontos, hogy korán tisztában legyél velük. Ezután figyelembe veheted őket az árképzési stratégiádban, hogy vállalkozásod nyereséges maradjon. Ezenkívül a vámok és adók megfelelő kezelésének elmulasztása miatt küldeményed megáll a vámhatóságnál - nem is beszélve az esetleges bírságokról, amelyeket esetleg fizetned kell. 

Mennyibe kerül az importadó?

Számos országban van egy minimális rendelési értékküszöb, amelyet az áruknak teljesíteniük kell az adók és vámok alkalmazása előtt – ezt de minimis-nek nevezik.

A küldeményért fizetendő adók és vámok összegét számos tényező befolyásolja, többek között:

 • Az áru értéke (beleértve a biztosítási és szállítási díjakat)
 • Az áru megnevezése
 • A származási ország vagy régió
 • A célország vámtarifái
 • Az áruk HS-kódja(i)

 

Mi az a HS-kód?

A Harmonizált Rendszer kódja egy egyedi azonosító, amely a szállított áruk pontos típusát osztályozza. A rendszer nemzetközileg elismert. Egy ország vámhatósága különböző besorolások alapján különböző szabályokat határoz meg.

Nemzetközi küldeményed fuvarlevelének kitöltésekor meg kell adnod az áruk HS-kódját (kódjait). A vámhatóságok ezt a kódot használják annak megértésére, hogy mit szállítanak, és a helyes adókat és vámokat alkalmazzák. Ha helytelen kódot adsz meg, előfordulhat, hogy rossz árat fizetsz - vagy ami még rosszabb, a célország elutasíthatja a küldeményt. Ezért fontos, hogy jól csináld. Itt van egy dedikált HS-kód útmutató, amely segít neked. 

African American Accountant Or Auditor With Calculator

Az importadó kiszámítása

Nemzetközi logisztikai szakértőként a DHL Express számos olyan megoldással rendelkezik, amelyek megkönnyítik a határokon átnyúló szállítást végző vállalkozások dolgát. Ez magában foglalja a dedikált Landed Cost Estimator-t - egy egyszerű számológépet, amely megbecsüli a vámokat, adókat, szállítási költségeket és egyebeket, hogy segítsen jobb árképzési döntéseket hozni.

A behozatali adókért és vámokért felelős felek

Tehát ki felelős a határokon átnyúló küldemények importadóinak és vámjainak megfizetéséért? Itt lehet egy kicsit bonyolult, ezért bontsuk le a különböző feleket és felelősségüket.

Fuvarozó: ez az a szolgáltatás, amely a küldeményt határokon átnyúlóan szállítja – például a DHL Express. A nemzetközi kereskedelemben a fuvarozó vámügynökként működik, kezeli az ügyfelek határdokumentációját, hogy áruik gond nélkül vámkezeljék. A fuvarozó felelős az összes kapcsolódó importadó és vám beszedéséért is.

Exportőr és importőr: határokon átnyúló, B2C e-kereskedelmi tranzakció esetén az árut az országból kiküldő eladó az exportőr, míg az árut vásárló ügyfél importőrnek minősül. A fuvarozó által áthárított adók és illetékek megfizetéséért felelős felet az Incoterms nevű , nemzetközileg elismert szabályrendszer határozza meg.

Az Incoterms-ben az exportőr és a fuvarozó állapodik meg. A két leggyakoribb a következő:

 • Vámfizetés (DDP) szerint kézbesítve. Ez az, amikor az eladó felelősséget vállal az áruk szállításáért (beleértve a kapcsolódó díjakat is), és megfizeti az összes behozatali adót és vámot, amikor a szállítmány átlépi a határokat.
 • Vámfizetés nélkül leszállítva (DDU). Ebben az esetben az eladó felelős az áru rendeltetési helyükre történő szállításáért és a szállítás költségeiért, de az ügyfélnek meg kell fizetnie az összes kapcsolódó importadót és vámot a fuvarozónak, amikor megkapja a csomagot.

Magától értetődik, hogy ez utóbbi nem olyan népszerű az ügyfelek körében. Lehet, hogy olcsóbb megoldásnak tűnik vállalkozásod számára, de megengedheted-e magadnak, hogy ilyen módon károsítsd az ügyfélélményt? Az elégedetlen ügyfelek nem térnek vissza!

Nyilvántartott importőr: az importmegfelelőség biztosításáért felelős személy vagy szervezet. Kezelniük kell az importhoz szükséges összes papírmunkát (például engedélyeket és tanúsítványokat), valamint fedezniük kell az összes vámot és adót. DDP esetén például az eladó a nyilvántartott importőr.

jó tudni:

Tudtad, hogy a helytelen incoterms a szállítási késedelmek egyik fő oka? Ebben segíthet a világ nemzetközi logisztikai szakértőivel való együttműködés!

 

Megfontolandó szempontok nemzetközi szállítás esetén

Sok mindent meg kell tervezni, amikor új határokon átnyúló rendeltetési helyre szállítasz, többek között:

 • A célország vámszabályai. Fontos, hogy vizsgáld meg a helyi importadókat és vámokat, hogy figyelembe vedd költségeit. Kezdd el országkalauzaink segítségével.
 • Szállítási dokumentáció és papírmunka. Ez magában foglalhatja a pontos és részletes kereskedelmi számlát, fuvarlevelet és hajóraklevelet.
 • Magától értetődik, hogy azt szeretnéd, hogy küldeményed tökéletes állapotban érkezzen meg rendeltetési helyére. Az árukat megfelelő méretű dobozokba kell csomagolni a hely optimalizálása (és ezáltal a szállítási költségek minimalizálása!) érdekében, a címkék egyértelmű megjelenítésével. Bónuszpontok a zöld csomagolásért !
 • Tiltott és korlátozott tárgyak. A megfelelő igazolások vagy engedélyek nélkül szállított árukat a vámhatóság lefoglalhatja, vagy súlyos bírságot kaphatsz.
 • Biztosítás. Ez nyugalmat biztosít arra az esetre, ha valami baj történne – például sérült vagy elveszett küldemény. Itt van , amit tudnod kell. 
Container Depot chief talking to female foreman about custom document of the goods inside Empty Container depot in Broad daylight

Az importadó és a szállítási vámok kezelésének gyakorlati lépései

A vám-árunyilatkozatok kezelése

Ha nemzetközi árut szállítasz, ki kell töltened a vámáru-nyilatkozati űrlapokat, beleértve a kereskedelmi számlát is. Ez egy speciális exportokmány, amely átfogó információkat tartalmaz azokról az árukról, amelyeket a vámhatóságok az esedékes adók, tarifák és vámok kiszámításához használnak. Csökkentheted a költségeket, ha saját magad kezeled a vámáru-nyilatkozatokat, vagy megbízhatsz egy vámügynököt.

Válassz vámügynöki szolgáltatást

A DHL Express-szel való partnerség például azt jelenti, hogy vállalkozásod több mint 100 országban férhet hozzá vámszakértők globális hálózatához. A következő előnyöket élvezheted:

 • Teljes átláthatóság és maximális láthatóság a nevedben tett nyilatkozatok felett
 • Globális díjkártyák az átlátható költségekért
 • Új technológiák, például AI-alapú megfelelőségi eszközök az import vámkezelési késedelmének csökkentésére
 • A DHL vám- és adókiadási szolgáltatása, ami azt jelenti, hogy a vállalat előre rendezi az összes vámot és adót a te nevedben, hogy megakadályozza az áruk késedelmes eljutását a rendeltetési helyükre

Készítsd fel ügyfeleidet az importvámok megfizetésére

Végül ne feledd, hogy bármilyen incoterms-t is választasz nemzetközi szállítmányaidhoz, előzetesen tisztázd azokat ügyfeleid számára. Ha az utolsó pillanatban magas szállítási díjakkal leped meg őket, az biztos módja annak, hogy elveszítsd az eladást.   

Következő lépések

A nemzetközi küldemény adóinak és illetékeinek kezelése bonyolultnak tűnhet, de DHL Express partnerkóddal nem kell annak lennie. Vámszakértőinktől útmutatást kapsz, függetlenül attól, hogy melyik piacon értékesítesz. Növekedj globálisan a DHL-lel.