#LogisztikaiTanácsadás

Mi a logisztika? Jelentése, folyamatai, funkciói és példák

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 7 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
people in a warehouse

Az ügyfelek vállalkozással kapcsolatos tapasztalatainak nagy részét befolyásolja a logisztika. Így optimalizálhatod logisztikai stratégiádat, hogy a megfelelő termékek a megfelelő ügyfelekhez jussanak el a megfelelő időben – miközben pénzt takarít meg vállalkozásodnak.

Mit jelent a logisztika?

A logisztika olyan tervezési keretre utal, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy áruikat tárolják és szállítsák ügyfeleiknek. Ez magában foglalja a beszerzést, a készletgazdálkodást, a forgalmazást, a raktározást, a szállítást, a csomagolást és a kockázatkezelést.

A kis- és középvállalkozások számára – különösen az e-kereskedelmi ágazatban dolgozók számára – a logisztikát elengedhetetlennek kell tekinteni a költségek csökkentése, a versenyképesség megőrzése és a termékek időben történő eljuttatása érdekében.  

A logisztika:

 1. Termékek és/vagy anyagok mozgatása egyik helyről a másikra
 2. Nyersanyagok beszerzése a beszállítóktól a vállalkozásodhoz
 3. A megbízható szállítástól függ
 4. Raktározásra és tárolásra támaszkodik
 5. A szélesebb körű ellátásilánc-menedzsment folyamat része
 6. Komoly befektetések érdemesek

 

A logisztika nem:

 1. Egy utógondolat vagy valami, amit az utolsó pillanatra kell hagyni
 2. Az ellátási lánc.  Ez az ellátási lánc része 
 3. Olyan funkció, amelyet vállalkozásodnak kell elvégeznie – könnyen kiszervezhető
truck in shipping dock

Logisztika vs ellátásilánc-menedzsment

Néha a logisztikát összekeverik az "ellátási lánccal", amely az áruk és anyagok szélesebb láncára utal, mielőtt azok a vállalkozásodhoz kerülnének. 

Ellátási lánc = a nagyobb kép. A nyersanyagok beszerzésével, ezen anyagok késztermékekké történő átalakításával és forgalmazásával kapcsolatos tevékenységek teljes hálózata. Az ellátási lánc gyakran olyan dolog, amin vállalkozásodnak kevés vagy semmilyen kontrollja nincs felette.

Logisztika = ez az ellátási lánc azon része, amely felett vállalkozásod  közvetlen kontrollt gyakorol, és magában foglalja a készletek és termékek csomagolását, szállítását, készletkezelését és tárolását.

Miért fontos a logisztika?

Iparági kutatások szerint az amerikai és európai vállalatok több mint 60% -a 20% -kal is elveszítheti bevételét 2020-ban logisztikai zavarok miatt1. Igaz, hogy a Covid hatásai példátlan évvé tették, de még mindig rávilágít arra, hogy mennyire fontos az optimalizált logisztikai stratégia a vállalkozás alsó sorában - különösen a KKV-k és a szűk haszonkulccsal rendelkező induló vállalkozások számára.

Ezenkívül logisztikai tevékenységednek hatékonysága szorosan összefügg ügyfeleid vállalkozásával kapcsolatos tapasztalataival. Vegyük például a készletgazdálkodást: tudtad, hogy az online fogyasztók 37% -a, akik készlethiányos üzenettel találkoznak, más márkánál vásárolnak?  2 Ott van még az áruk mozgatása, a csomagolás, a szállítás... a logisztika minden aspektusa, amely, ha nem jól csinálod, hatással lesz az ügyfeleidre valahol a sorban. Itt az ideje, hogy komolyan vedd logisztikádat!

hand swiping on a laptop

Mi a logisztikai menedzsment?

A logisztikai menedzsment a logisztika stratégiai oldala, amely magában foglalja az anyagok, alkatrészek és kész készletek (áruk és szolgáltatások) beszerzését, mozgatását és tárolását a származási helytől a fogyasztási pontig. 

A "Seven R" népszerű módja a logisztikai menedzsment céljának meghatározására:

 • Szerezd be a megfelelő terméket
 •  A megfelelő mennyiségben
 •  A megfelelő időben
 •  Megfelelő állapotban
 • megfelelő helyre
 • És a megfelelő ügyfélnek
 •  A megfelelő áron

Szerezd meg mindezt jól, és vállalkozásod versenyképes marad.

Hogyan optimalizálhatod logisztikai stratégiádat?

Először is meg kell határozni céljaidat annak érdekében, hogy megtaláld a legjobb utakat azok eléréséhez. Ezek lehetnek:

 • A költségek csökkentése érdekében
 • Nagyobb bevétel elérése
 • A túlkészletezés csökkentése
 • Az ügyfelek szállítási idejének javítása

... vagy valószínűleg az összes kombinációja! A KKV-k és az induló vállalkozások számára, ahol a haszonkulcs már nagyon kicsi, a költségek csökkentése gyakran prioritás.

Talán nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia (AI) nagy szerepet játszik a logisztika optimalizálásában. A McKinsey3 tanulmánya szerint az AI segített a vállalkozásoknak a logisztikai költségek 15% -kal, a készletszintek 35% -kal és a szolgáltatási szintek 65% -kal történő javításában.  Vessünk egy pillantást arra, hogyan alkalmazható az automatizált technológia néhány kulcsfontosságú logisztikai jellemzőjére.

man looking at laptop screen

Készletgazdálkodás

A Wakefield Research felmérésében a kiskereskedők 73% -a azt mondta, hogy küzd a készletkereslet előrejelzésével, míg 65% -uk azt mondta, hogy nehézségeik vannak a készletek nyomon követésével az ellátási láncukon keresztül4

A készletgazdálkodás automatizálása elengedhetetlen az átfutási idő és a teljesítési KPI-k teljesítéséhez. A készletgazdálkodási szoftver integrálásával a következőket teheted:

 • Kövesd nyomon valós időben a raktárba érkező vagy onnan kilépő összes cikket
 • Figyeld a készletforgalom ütemét, hogy lásd, hol nem teljesülnek az ügyfelek igényei, vagy hol van túlkészletezés
 • Használd fel a több csatornából származó értékesítési adatokat a pontosabb kereslet-előrejelzéshez
 • Automatizáld a beszerzéskezelést, hogy az újrarendelések automatikusan elinduljanak, ha a termékek kifogyóban vannak
 • Jobban szervezd raktáradat a készlet rendelkezésre állása szerint
 • Kövesd nyomon a különböző beszállítók árait, hogy megtaláld a legjobb ajánlatokat
 • Csökkentsd az emberi hibákat a leltározás automatizálásával és jelentések készítésével

Raktározás

Minden általad kínált terméket következetesen kell tárolni, csomagolni és szállítani a raktárból vagy az elosztóközpontból, hogy megfelelő állapotban szállítsák az ügyfeleknek. Íme néhány tipp:

Nézd meg a komissziózási pontossági arányt – azaz a helyes megrendelések százalékos arányát az összes megrendelés számához képest. A helytelen termékeket visszaküldő ügyfelek pénzbe kerülnek vállalkozásodnak - és valószínűleg elveszítik ismétlődő szokásukat! Ennek ismerete segít beállítani a KPI-ket a fejlesztések méréséhez.

Tekintsd át a raktár elrendezését. Nyilvánvalónak hangzik, de valami olyan egyszerű, mint a legkelendőbb termékek elhelyezése a válogató, csomagoló és szállítási állomások közelében, csökkenti a személyzet gyaloglási idejét. Az értékesítési és marketingadatok, valamint az értékesítési csúcsidőszakokra való előretekintés segítenek stratégiailag lefoglalni a helyet az igény szerinti készlet számára.

Üdvözöljük a robotokat. A DHL benchmark Logistics Trend Radar – immár hatodik kiadása – a beltéri mobil robotokat olyan innovációnak tekinti, amely a közeljövőben átalakítja az iparágat. Ezek a robotok valós idejű útvonaltervezést használnak, hogy megtalálják a leghatékonyabb útvonalakat a raktárak körül, hogy csökkentsék a költségeket a teljesítés érdekében. Lehet, hogy megfelelőek a vállalkozásod számára ?

Szállítás

Az áruk szállítása jelentős része lesz vállalkozásod logisztikai kiadásainak, így még a kisebb módosítások elvégzése is pénzt takaríthat meg. Nézd meg az átlagos szállítási időt és az időben történő kézbesítési arányt - ezek a mutatók segítenek azonosítani, hol vannak a gyengeségeid.

A saját járműveikkel árut szállító vállalkozások számára elengedhetetlen az intelligens útvonaltervező szoftver. Az olyan vállalatok, mint a Stream5 és az OptimoRoute6 , együttműködnek az ügyfelekkel, hogy segítsenek nekik megtervezni, optimalizálni és ütemezni a leghatékonyabb szállítási és átvételi útvonalakat az összes helyszín, a teljes útvonalidő, a valós idejű forgalom és a jármű képességei alapján. Mindez azt jelenti, hogy az áruk mindig a leghatékonyabb módon jutnak el A-ból B-be, jelentősen megtakarítva az időt és a költségeket.   

Csomagolás

Ha termékeidet túlzott és felesleges csomagolásban küldöd ki az ügyfeleknek, nemcsak megélhetési pontokat veszítesz, hanem üzleti pénzébe is kerül. A jól csomagolt termékek kevesebb helyet foglalnak el a raktárban és szállítás közben, ezért ne feledd, hogy a kevesebb több!

Kézbesítés

A megrendelés pontossági aránya az a mutató, amelyre itt figyelni kell. A sikertelen kézbesítési kísérletek pénzbe kerülnek vállalkozásodnak, növelik a szállítási kibocsátást, és elégedetlen ügyfelekhez vezetnek. A megoldás az, hogy ügyfeleidnek rengeteg szállítási lehetőséget kínálj a pénztárnál, hogy kiválaszthassák a számukra legkényelmesebbet. Annak lehetővé tétele, hogy a kiválasztott napon kétórás kézbesítési idősávot válasszanak, az a lehetőség, hogy a csomagot szomszédnál vagy biztonságos helyen hagyják, vagy csomagautomatába szállítsák, mind olyan példák, amelyek javítják az első kézbesítés sikerességi arányát.

toy van on laptop keyboard

Az te logisztikai partnered

Bár sok nagyvállalat házon belül kezeli logisztikáját - például szállítójárművek és raktárlétesítmények tulajdonosa -, a kisebb vállalkozásoknak gyakran ki kell szervezniük működésüket az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében.

A skála a belső logisztikától (1PL) – amely csak két felet, az árut és az ügyfelet foglalja magában, például egy virágboltot, amely saját furgonjaival szállít ügyfeleinek – az 5PL-ig terjed, amely az elmúlt években innovatív megoldás, hogy megfeleljen az e-kereskedelmi szektor növekvő igényeinek.

A logisztikai vezető DHL számos megoldást kínál a kis- és középvállalkozások és az e-kereskedelmi vállalkozások igényeinek kielégítésére, beleértve a 360 fulfilment, ami tartalmazza a komissziózást, csomagolást és szállítást. A DHL-lel együttműködők a vállalat regionális disztribúciós hálózatainak előnyeit is élvezhetik, amelyek segíthetnek nekik abban, hogy versenyképes áron teljesítsék az aznapi és másnapi szállítási ígéreteket.

Annak felfedezéséhez, hogy pontosan mit tartalmaznak az egyes PL modellek - és azonosítsd a vállalkozásod igényeinek megfelelőt -, tekintsd meg dedikált útmutatónkat.

Logisztika GYIK

Mik azok a logisztikai csomópontok?

A logisztikai csomópontok bárhol megtalálhatók, ahol az árukat fogadják, tárolják vagy szállítják. Ezek azok a fizikai helyek, amelyek az áruk és szolgáltatások mozgásának csomópontjaiként szolgálnak, például raktárak, elosztóközpontok, közlekedési csomópontok és kiskereskedelmi üzletek.

Ezek lehetnek virtuális csomópontok is, például online rendelési rendszerek, szoftverplatformok és adattárházak. A logisztikai csomópontok szerves részét képezik az áruk és szolgáltatások hatékony áramlásának a teljes ellátási láncban.

Melyek a logisztikai világ nagy trendjei?

Manapság, jobban, mint valaha, a hozzád hasonló vállalkozások agilisabb és rugalmasabb ellátási láncokat keresnek. Az ügyfelek igényei, a szűkebb határidők és a több digitális tranzakció miatt az olyan új technológiák, mint a szupergyors 5G, gyorsan digitalizálják a logisztika világát. Íme 5 módszer, amellyel az 5G segítheti logisztikádat , és potenciálisan felturbózhatja produktivitásod.

Fedezd fel, hogyan segíthet a DHL a vállalkozásod logisztikájának optimalizálásában, ha beszélsz egyik szakértőnkkel. Kezdd el utazásod itt.

1 - Cision PR Newswire, Március 2021

2 - Shopify, December 2021

3 - McKinsey, AI Multiple, Január 2023

4 - Wakefield Research, Supply Chain Dive, 2023. április

5 - Patak

6 - OptimoRoute