#LogisztikaiTanácsadás

Logisztikai és szállítási trendek 2023-ra

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
graphic of DHL logistics activities

Ez egy instabil időszak a globális kereskedelem számára. Az ukrajnai háború, az emelkedő gázárak, a munkaerőhiány és a nyersanyagok árának emelkedése számos iparágat érint, így nem meglepő, hogy sok vállalkozás 2023-ban a költségeket helyezi előtérbe.

Januárban a PwC megkérdezte a kiválasztott ellátási lánc-intenzív ágazatok üzleti vezetőit a következő 12-18 hónap fő prioritásairól. A válaszadók körében a "hatékonyság növelése" és a "költségek kezelése vagy csökkentése" volt a vezető válasz az ellátási lánc műveleteiben, 63% és 59%1.

Tehát mely logisztikai és szállítási trendek segítik a vállalkozásokat abban, hogy 2023-ban elérjék ezeket a célokat? Olvass tovább.

graphic of DHL logistics activities

Több vállalkozás fogja alkalmazni az automatizált technológiát

A McKinsey Global Institute szerint a szállítási és raktározási ipar rendelkezik a harmadik legnagyobb automatizálási potenciállal az összes szektor közül2. Az AI (mesterséges intelligencia), a gépi tanulás és a blokklánc mind alkalmazható a vállalkozások hatékonyságának optimalizálásában, a hibák minimalizálásában és a költségek csökkentésében az ellátási láncuk mentén. Példák a 2023-ban fejlesztésre kerülő automatizálásra:

Beltéri mobil robotok

A DHL Logistics Trend Radar által feltörekvő innovációként emlegetett autonóm mobil robotok (AMR-ek) következő generációja valós idejű útvonaltervezést alkalmaz, hogy szabadabban mozogjon az akadályok között, így ideálisak a teljesítési szakaszhoz.

A technológia még viszonylag új, de "amint a beltéri mobil robotok nagy léptékben telepíthetők, hatalmas potenciállal rendelkeznek a költségek csökkentésére és a műveletek hatékonyságának növelésére" - jegyzi meg a trendradar.  

Készletgazdálkodás

Nem mindig könnyű megjósolni a fogyasztói keresletet, különösen a jelenlegi gazdasági környezetben, amely veszélyezteti a vállalkozásokat az elégtelen vagy túlzott készletekkel.

Az automatizált készletgazdálkodási szoftverek azonban döntő szerepet játszhatnak, valós időben teljes átláthatóságot biztosítva a vállalkozások számára készleteik szintjére vonatkozóan – még akkor is, ha azokat harmadik fél logisztikai szolgáltatóknál tartják. További képességek közé tartozik az értékesítési minták elemzése a kínálat és a kereslet előrejelzése érdekében; a terméklisták automatizálása készletszámlálás alapján; valamint a marketingköltségvetés átcsoportosítása a készleten lévő termékek felé.

graphic of DHL logistics activities

A logisztikai szolgáltatások bővítik kínálatukat

Az Accenture kutatása szerint a logisztikai iparágon belüli változások egyik legjelentősebb mozgatórugója az ügyfelek elvárásai3, a vállalatok 91% -a elismeri, hogy az ügyfelek ma már egyetlen szolgáltató által kezelt, végpontok közötti logisztikai szolgáltatásokat kérnek. Az olyan hagyományos szolgáltatásokon túl, mint a szállítmányozás és a vámügynöki tevékenység, az ügyfelek most olyan logisztikai szolgáltatókat keresnek, amelyek további szolgáltatásokat is lefednek, mint például a fordított logisztika, az e-kereskedelem kezelése és az elemzési képességek.  

A Fifth-Party Logistics (5PL) partnerek – mint például a DHL – értékes eszközként jelentek meg a vállalkozások számára. Mivel az ellátási láncok egyre összetettebbé válnak, az 5PL modell az igényeknek megfelelően fejlődött. Az 5PL partner az ügyfél összes logisztikai igényét kezeli, először azonosítja a pontos követelményeket, majd megtervezi, végrehajtja és kezeli a teljes megoldást. Az 5PL partnerek megfelelő mérettel és tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy más beszállítókat szerezzenek be és irányítsanak az ellátási lánc mentén, és kihasználják a legújabb technológiákat minden érintkezési pont optimalizálása érdekében. Röviden, az 5PL megoldások olyan all-in-one megoldások, amelyek minden logisztikai igényt kielégítenek, és biztosítják, hogy minden időben működjön. 2023-ban, amikor az ellátási láncok több zavarral szembesülnek, az 5PL szolgáltatók szerepe fontosabb lesz, mint valaha.

"A hagyományos logisztikai vállalatoknak nincs más választásuk, mint változtatni. Érzékenyebbé, mozgékonyabbá és ellenállóbbá kell válniuk. Ügyfeleik számítanak rá. És a relevanciájuk – és a puszta létezésük – ettől függ" – mondta az Accenture4.

graphic of DHL logistics activities

Mesterséges intelligencia a bevezetéshez

A NewVantage jelentése5 szerint 10-ből kilenc vállalkozás folyamatos beruházásokat hajt végre az AI területén. Egyre inkább alkalmazzák az alkalmazottak fejlesztésére: a Gartner becslése szerint például 2025-re az üzleti tartalmak 20% -át (beleértve a képzési tartalmakat is) az AI írja6. 

Ez az útvonal lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy csökkentsék a teljes bevezetési időt, miközben növelik az alkalmazottak termelékenységét és elkötelezettségét. Az adatvezérelt technológia még arra is képes, hogy az alkalmazottakat készségek és motivációs tényezők alapján meghatározott vezetői pozíciókhoz igazítsa.

A japán start-up Attuned7 már halad előre ezen a területen. A platform azt állítja, hogy "segít a vállalatoknak boldogabb és termelékenyebb munkahelyeket építeni tudományosan alátámasztott adatok és mesterséges intelligencia révén, mély és gyakorlatban hasznosítható betekintést nyújtva abba, hogy alkalmazottaiknak mire van szükségük ahhoz, hogy elkötelezettebbek és elégedettebbek legyenek a munkahelyükön."  8 Az Attuned szoftvere képes mérni az alkalmazottak belső motivációit, így jobban megértik magukat és empatikusak a kollégákkal.

A vállalkozások az embereikre épülnek, ezért a közeljövőben várhatóan többet fognak befektetni a mesterséges intelligenciába a munkahelyi képzés és továbbképzés terén.

graphic of DHL logistics activities

A fenntartható szállítási lehetőségekre lesz kereslet  

Mint minden e-kereskedelmi vállalkozás tulajdonosa tudja, a szállítás szolgáltatásuk szerves része és a hosszú távú ügyfelek megtartásának kulcsa. Bár a hangsúly mindig is a gyors kiszállításon volt, a környezettudatosabb vásárlók körében elmozdulás történt. A Descartes európai, amerikai és kanadai fogyasztók körében végzett felmérése 9 szerint 54%-uk hajlandó lenne hosszabb ideig várni a megrendelésre, ha azt fenntartható módon szállítanák, míg 20%-uk még többet is hajlandó lenne fizetni.

2023-ban egyre több vállalat törekszik arra, hogy megtalálja az egyensúlyt a kényelem és a fenntarthatóság között a szállítási lehetőségekben – ez egy megtérülő befektetés – derül ki a Descartes-felmérésből. "Ahelyett, hogy a fenntarthatóságot csak egy újabb kihívásnak tekintenék, a kiskereskedőknek látniuk kell azt a hatalmas lehetőség miatt, amelyet kínál. A fogyasztók többet kívánnak vásárolni a fenntarthatóbbnak tartott kiskereskedőktől."

Az elektromos járművek természetesen nem jelentenek új megoldást, de utat mutatnak más innovációk – például az elektromos repülőgépek – számára. 2022 szeptemberében a DHL repülési történelmet írt, amikor első teljesen elektromos ingázó repülőgépe sikeresen teljesítette első repülését az Egyesült Államokban, Washingtonban. Az Eviation Aircraft "Alice" repülőgépe egyike annak a 12 fős flottának, amelybe a logisztikai vezető befektetett a nettó zéró kibocsátás 2050-ig történő elérése érdekében.

Egy környezettudatos logisztikai szolgáltatóval való partnerség révén a vállalkozások összehangolhatják márkájukat a környezettudatos ügyfelek elvárásaival az utolsó mérföldes szállítással kapcsolatban.

 

Izgatott? Ihletett? Ezek a példák csak pillanatképek a DHL Logistics Trend Radar betekintéséből. Fedezz fel többet a holnap trendjeiből, amelyek már ma átalakíthatják vállalkozásodat, ha belemerülsz a jelentésbe, itt.

1 - PwC Digital Trends in Supply Chain Survey 2022

2 - Globális kereskedelem, November 2022

3 & 4 - Accenture, Október 2021

5 és 6 - Supply Chain Brain, December 2022

7 & 8 - Hangolva

9 - Descartes felmérés, FreightWaves, 2022. szeptember