Belgium
#AdviesVoorKleineBedrijven

Tips om de klantloyaliteit bij elke levering te verbeteren

5 minuten lezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
Hand holding brown package

Bouw klantloyaliteit op met kleine extra's die veel opleveren.

We houden er allemaal van om iets in de brievenbus te vinden (met uitzondering van facturen). Helaas zijn de dagen van persoonlijke brieven zo goed als voorbij, maar pakketjes doen het gelukkig wél nog heel goed!  1

De kracht van een pakket

Of je er nu zelf een hebt besteld, of je er nu eentje verwachtte of niet, de aankomst van een postpakket blijft nog steeds aanvoelen als een soort cadeautje.

Dit creëert unieke kansen voor online retailers. Wat begint bij een goed gevoel kan, als het goed gedaan wordt, eindigen met méér merkloyaliteit. Anders gezegd? Als je de zendingen van jouw klanten niet personaliseert, maak je mogelijk geen connectie met hen2.  

Met een klein bedankje kom je een heel eind

Heeft je moeder altijd gezeurd dat je bedankbriefjes moest schrijven? (Doet ze dat nog steeds?) Ze heeft eigenlijk volledig gelijk... Een persoonlijke 'dankjewel' maakt echt een verschil3.

In het bedrijfsleven is dat niet anders. Dus waarom zou je niet proberen een eenvoudig, handgeschreven briefje te schrijven om je klant te bedanken voor een aankoop? Je bedrijf komt zo niet enkel bescheiden over, maar geeft het ook een persoonlijkere toets, iets dat je verkoop enkel ten goede kan komen.

En het kost bijna niets

Het mooie van deze aanpak is het gemak en de betaalbaarheid; Het opbouwen van een meer authentieke band tussen jou en jouw klant, ongeacht hoe groot de fysieke afstand is.

Weinig inspiratie? Bekijk deze lieve, eenvoudige kaart die Beanstalk Bundles, gespecialiseerd in babykledij, bij elke bestelling levert.

package with thank you note

subscription box with various items

Spreek de taal van jouw klanten

Niemand kent je klanten zoals jij ze kent. Je weet wat ze leuk vinden en je weet wat ze nodig hebben. Je hebt immers de statistieken om het te bewijzen. Dus waarom zou je hier niet een beetje aan tegemoetkomen, zelfs als ze er niet om hebben gevraagd?

Het Amerikaanse bedrijf Chegg verhuurt studieboeken aan studenten. Klinkt saai, toch? Maar hun klanten krijgen niet alleen Economics 101 en The Anthology of Medieval Verse in hun brievenbus. Chegg voegt leuke extra's toe, zoals blikjes Red Bull, wasmiddel, cadeaubonnen en kortingsbonnen. Precies het soort dingen dat een student nodig heeft en waardeert. Het heeft voor heel wat engagement gezorgd op sociale media. 

Een beetje geven, veel in de plaats krijgen

Waarom zou je niet werken met een kortingscode die ze ook kunnen delen met hun volgers of vrienden? Nee, het is zeker niet subtiel, maar in dit sociale media tijdperk wordt het ook niet raar bekeken. Het is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat trouwe klanten je volgen op socials. Als je dit op de juiste manier doet, kan het ook waardevolle content van klanten opleveren.

Anticipeer op eventuele problemen

Toen Nest voor het eerst de manier waarop we thermostaten gebruiken, probeerde te veranderen, wisten ze dat de installatie wel wat voeten in de aarde kon hebben.

package with you deserve this note

Ze wilden anticiperen op eventuele problemen en voegden enkele praktische tools toe aan het pakketje, als geschenkje. Het pakketje bevatte een kleine schroevendraaier, een eenvoudige handleiding en kleurgecodeerde stickers om alle draden bij te houden. Een op maat gemaakte schroevendraaier is misschien niet ieders idee van een leuk extraatje, maar als je thermostaten verkoopt voor 250 dollar per stuk, is het een slimme investering. Vooral als het ervoor zorgt dat jouw product zo zonder problemen in heel wat huiskamers terechtkomt.

Alle kleine beetjes helpen

OK, dus misschien ben je nog niet overtuigd van the big gestures. Het belangrijkste is om gewoon iéts te doen. Wanneer je nog eens een levering inpakt, voeg dan je visitekaartje toe, samen met wat branded vloeipapier, of een eenvoudige sticker met "bedankt" op, of "speciaal voor jou". Zo voeg je toch meteen die meer persoonlijke touch toe!

Men zegge het voort!

Tot slot: als je samples hebt, maak dan van de gelegenheid gebruik om je klanten ermee kennis te laten maken en vraag henom feedback via sociale media. Het is een geweldige manier om er zeker van te zijn dat je producten goed zijn is en jouw verhaal op de juiste manier vertelt. Je bouwt er niet enkel relaties mee op, het is ook een vorm van gratis marketing! En wat is er nu beter dan gratis reclame ;)