#KisvállalatiTanácsadás

Áruk csomagolása szállításhoz: Az alapok

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
woman labelling parcels in storage room

Vállalkozásod más aspektusaihoz képest az ügyfeleknek  szállítandó termékek csomagolása egyszerű dolognak tűnhet. De ha lebontod, sok mindent figyelembe kell venni, és számos fontos döntést kell meghozni. Ez az útmutató végigvezet az alapokon.

A termék értékelése 

Mennyibe kerül a terméke ? Mennyire törékeny? Mennyire értékes? Szükség van-e ellenőrzött körülményekre, például szabályozott páratartalomra? Vannak-e speciális csomagolási előírások körülötte, mint az élelmiszerek esetében?    Mennyit vett figyelembe a termék csomagolási költségébe (ez befolyásolja a csomagolási költségvetést)? Tudtad, hogy elég ártalmatlan termékek, mint a parfüm vagy az elektronika, például veszélyes áruként osztályozható, és ennek megfelelően kell csomagolni? Mindezeket a dolgokat figyelembe kell venni, amikor eldöntöd, hogyan csomagold a tételeket.

A megfelelő csomagolóanyagok kiválasztása 

Alapvetően kétféle csomagolás létezik – külső és belső. Hacsak a termék nem igényel speciális csomagolást, mint a folyadékok vagy porok, a külső csomagolás általában valamilyen kartondoboz. Mindig válassz kiváló minőségű hullámkarton dobozt, és kerülje a régi dobozok újbóli felhasználását, mivel elveszítik merevségüket. 

A belső csomagolás a termék párnázására és a dobozon belüli rések kitöltésére szolgál, hogy megakadályozza az áruk mozgását. A hungarocell korábban kedvelt volt , de ezt sok országban betiltották, mivel annyira káros a környezetre.  Számos különböző típusú belső csomagolás létezik, amelyek különböző szintű párnázásra alkalmasak, hézagok és üres hely kitöltésére, védelemre vagy elválasztóként , ha több termék van ugyanabban a dobozban.

Íme egy egyszerű táblázat, amely bemutatja néhány csomagolási lehetőséget és azt, hogy mire használhatók a legjobban.

tablet with diagrams on it

Az áruk védelme

Nem minden kartondoboz egyforma, így neked ki kell választanod a megfelelő típust a külső csomagoláshoz. Nehezebb vagy törékenyebb tárgyak esetén a kettős vagy hármas falú dobozok megfelelőbbek . Lennie kell egy gyártói bélyegzőnek, amely többet mond a doboz szilárdságáról és tartósságáról, vagy ennek hiányában forduljon a doboz szállítójához.

A belső védelem érdekében a biológiailag lebomló levegős földimogyoró a hungarocell zöldebb alternatívája . A buborékfólia jó munkát végez a termék párnázásában és védelmében is , de ez ismét egy hagyományos műanyag alapú csomagolóanyag, és a hullámos buborékfólia  sokkal zöldebb. A habfóliák, légpárnák, gyűrött papír, hullámbetétek  és aprított karton mind más alternatívák az áruk védelmére - csak el kell döntened,  melyik a legmegfelelőbb.

Legjobb tippek:

Csomagold be egyenként a tárgyakat – a maximális védelem érdekében az ütések és rezgések ellen.  

Használj elválasztókat – hogy megakadályozd az áruk egymásba ütését és károsodását.

Tartsd távol a tárgyakat a mozgástól – rögzítsd őket a helyükön, hogy csökkentsd a törés kockázatát.

Helyezd a tárgyakat a doboz közepére – hogy ne dőljenek meg szállítás közben. Használj sok párnázást, hogy rögzítsd őket a helyükön.

woman labelling parcels

Marketing és személyre szabott csomagolás

Míg a csomagolás elsődleges célja a termék védelme, hogy biztonságosan eljuthasson az ügyfélhez, ennél sokkal többre is képes .

A csomagolás hatékony marketingeszköz lehet , amely lehetővé teszi a kommunikációt az ügyféllel , amikor a legpozitívabban érzi magát a márkád iránt - amikor megrendelése megérkezik. A legalapvetőbb módon a csomagolás segítségével egységes színekkel, logókkal, üzenetekkel,  tipográfiával és más márkaelemekkel erősítheted márkaképét.  Bár a külső csomagolás lehet kartondoboz, nem kell csak sima barnának lennie! Fontolja meg a csomagolószalag használatát a márka színeiben és az egyedi tervezésű címkéken.

A csomagolást is szinergizálhatod hirdetéssel. Például, ha egy közösségi média kampányt futtatsz egy adott címsor használatával, miért nem vizsgálod meg annak hozzáadását a csomagolásához? A közösségi média kampányodat hashtag hozzáadásával is népszerűsítheted.

További lehetőségek : a csomagolás összekötése bizonyos eseményekkel – például Valentin-nappal vagy karácsonykor;  beleértve egy személyre szabott, kézzel írt köszönőkártyát (esetleg személyes kedvezménykóddal );  és ingyenes termékminták hozzáadása a kapcsolódó termékekhez.

A kreatív csomagolás, a személyre szabás, az ingyenes termékminták és kedvezmények mind hatékony módjai az ügyfélhűség és az ismételt vásárlások ösztönzésének.

Csomagolás a gyors és egyszerű visszaküldéshez

A visszaküldés az élet ténye az e-kereskedelem korában. Bár az ingyenes visszaküldés felajánlása költségvonzatokkal jár az Ön vállalkozására nézve, sok ügyfél csak olyan kiskereskedőktől vásárol, akik ingyenes visszaküldési politikát alkalmaznak . Ez egy olyan dilemma , amelyet mérlegelned kell, és döntést kell hoznod.  

Bárhogy is dönt , furcsa módon a visszaküldés  valójában egy másik lehetőség vállalkozása számára. Azáltal, hogy  a lehető legproblémamentesebbé és egyszerűbbé teszed , arra ösztönzi az ügyfelet, hogy újra vásároljon tőled, még akkor is, ha ez a  vásárlás nem működött. Ezért mindig adj meg egyértelmű utasításokat és visszaküldési címkét.  Ami pedig magát a csomagolást illeti, válassz olyan dobozt , amely könnyen nyitható – például perforált – és könnyen újrahasználható és újra lezárható , esetleg ragasztócsíkkal együtt.

Ha átgondolod a visszaküldési folyamatot pozitív ügyfélélménnyé teheted és megkülönböztetheted magadat a versenytársaidtól.

man typing on laptop

Fenntartható csomagolás

Félreértés ne essék, a fenntarthatóság ma már hatalmas kérdés a fogyasztók körében, és a fenntartható csomagolás használata döntő fontosságú lehet a márka népszerűsége szempontjából.

A fenntartható, zöld vagy környezetbarát csomagolás olyan kifejezések, amelyek ugyanazt jelentik: olyan csomagolás, amely a lehető legkisebb hatással van a környezetre. Ez az alacsony hatás három alapvető módon érhető el: a csomagolási hulladék korlátozásával; újrahasznosítható vagy biológiailag lebomló anyagok felhasználásával;  valamint megújuló energia felhasználásával a csomagolás előállítása során.

Szóval, mit tehetsz? A legnyilvánvalóbb, hogy csökkentsd a hulladékot azáltal, hogy megfelelő méretű csomagolást használsz a küldött termékhez. Egy kis termék nagy dobozban történő elküldése annyira bosszantja a címzetteket , hogy a múltban a közösségi médiában szégyenítették meg azokat a vállalatokat, amelyek ezt teszik. 

Ami a csomagolóanyagokat illeti, folyamatosan új alternatívákat fejlesztenek ki. Mint fentebb említettük, biológiailag lebomló földimogyoró használható hungarocell helyett és hullámkarton buborékcsomagolás helyett a hagyományos műanyag alapú buborékcsomagolás helyett. Az újrahasznosított vagy biológiailag lebomló anyagokból  készült légpárnák egy másik alternatíva.  Kukoricakeményítő használható műanyag helyett. És ha csak a műanyag képes erre, akkor ma már biológiailag lebomló és újrahasznosított műanyagok állnak rendelkezésre. Az organikus ökológiai textíliák is egyre népszerűbbek, beleértve a párnázáshoz használt organikus vattát , a vászon- és poplin karcvédő huzatokat, valamint a kenderből készült szalagot .

És végül, próbálj meg olyan kartondobozokat és papírt beszerezni , amelyeket újrahasznosítottak vagy tanúsítottak a fenntartható erdőgazdálkodás támogatása érdekében.

További részletekért olvasd el a zöld csomagolásról szóló cikkünket .

Egyéb szempontok tengerentúli szállítás esetén

Természetesen a csomagolás fontos. De bármennyit is gondolsz rá, értelmetlenné válhat, ha az ügyfelek csalódottak  a szállítás szükségtelen késése miatt, vagy bosszantják őket a meglepetésszerű többletköltségek. 

Segítünk eligazodni a nemzetközi kereskedelemben azáltal, hogy lehetővé tesszük a vám-, adó - és egyéb díjak kiszámítását, így előre kifizetheted azokat. Ezenkívül megkaphatod a helyes HS (Harmonizált Rendszer) kódokat, és ellenőrizheted, hogy küldeményed megfelel-e bármely ország behozatali és kiviteli előírásainak.

Mindezt megteheted az ingyenes Global Trade Services eszköztárunk segítségével.

A csomagolás alapjainak ellenőrzőlistája

 • Értékeld terméked

 • Válaszd ki a megfelelő csomagolóanyagokat

 • Gondoskodj áruid védelméről

 • Használd csomagolásodat marketing eszközként

 • Győződj meg róla, hogy  visszaküldés-barát

 • Válassz zöld csomagolási alternatívákat

 • Navigálj a vámügyekben a Global Trade Services eszköztárunkkal

Tehát a csomagolás biztosítja, hogy küldeményed egy darabban érkezzen meg rendeltetési helyére, de mi a helyzet időben? Ez az, ahol a DHL gondoskodik rólad. A DHL Express partnerkóddal számos gyorsított szállítási megoldáshoz férhetsz hozzá, amelyek segítenek megfelelni ügyfeleid elvárásainak.