#LogisztikaiTanácsadás

Hogyan kezdjük el a nemzetközi szállítást: útmutató az e-kereskedelmi vállalkozások számára

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás

E-kereskedelmi vállalkozást vezetsz? Szeretnéd tudni, hogyan terjeszkedhetsz a nemzetközi piacokon? Csak egy kis kutatásra és tervezésre van szükség. Ezek a nemzetközi szállítási tippek sikerhez vezetnek...

1. Vedd figyelembe a piacot

A világ egy nagy hely, de az idődet és energiádatt azokra a piacokra szeretnéd összpontosítani, ahol a termék (vagy szolgáltatás) iránti kereslet a legnagyobb. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy pénzügyileg nem indokolt, hogy vállalkozásod nemzetközi piacokon bővüljön.  

  • A Google Analytics segítségével azonosíthatod, hogy e-kereskedelmi vállalkozásod milyen nemzetközi forgalommal rendelkezik már. A szolgáltatás nyomon követi és jelenti az online eszközök és platformok forgalmát, így segít megérteni ügyfeleid vásárlási útját olyan mutatók alapján, mint a webhely egyedi látogatói és az elkötelezettségi arány. Fontos, hogy ezeket a mutatókat párosíthatod konkrét dimenziókkal – például a tartózkodási hellyel, így láthatod, hogy mely nemzetközi piacok rejtik magukban a legnagyobb potenciált vállalkozásod számára.

  • Vizsgáld meg, mely országokban van a legnagyobb kereslet a terméked iránt, és hol lehet rés a piacon, amelyet vállalkozásod kitölthet. Meg kell vizsgálnod a fogyasztók költési szokásait, vásárlási motivációit és az ottani szállítás lehetséges akadályait is. Mindez segít a piac részletes profiljának kialakításában és a lehetőség méretének meghatározásában.

  • Kutasd fel, hogy versenytársaid hol értékesítenek - végül is, ha egy bizonyos piacra szállítanak, annak azért kell lennie, mert elég üzlet van ott, hogy megérje.

2. Ismerkedj meg a szabályokkal és előírásokkal

Ha határokon átnyúlóan szállítasz, fontos ellenőrizned a célország vám- és importszabályozásait. Ha ezt nem teszed meg, akkor azt kockáztatod, hogy szállítmányaid késnek, és ez késedelmes kézbesítést jelent ügyfeleidnek - hatalmas nem az e-kereskedelemben.

Minden országnak megvannak a saját szabályai – egyesek szigorúbbak, mint mások, és szigorú büntetésekkel járnak a helytelen papírmunka esetén. Ha több piacra szállítasz, az adminisztrátor gyorsan nagyon ijesztővé és időigényessé válhat. Ez az, ahol egy olyan nemzetközi logisztikai szakértővel való partnerség, mint a DHL, több mint kifizetődő. Elkötelezett vámcsapataink világszerte nap mint nap segítenek az e-kereskedelmi vállalkozásoknak a nemzetközi ügyfeleknek történő szállításban, és gondoskodnak az összes papírmunkáról. Gyors, határokon átnyúló szállítás minimális gonddal.

3. Készülj fel az extra vámokra és adókra

Az importált árukra adót vetnek ki, amelynek mértékét a célország határozza meg – bár néhány szabadkereskedelmi övezet létezik szerte a világon. A vámok és adók megfizetése általában a címzett – azaz az ügyfél – felelőssége, bár a DHL DTP (fizetett vámok és adók) opciót kínál a számlatulajdonosoknak. Ez azt jelenti, hogy a DHL kiszámlázza a feladónak (a te vállalkozásodnak) a költségek fedezését. Ennek előnye, hogy a végfelhasználó nem kap váratlan adószámlát, amikor csomagja megérkezik a vámhatósághoz - ami károsíthatja a márkáról alkotott véleményét.

Ha úgy döntesz, hogy áthárítod a költségeket ügyfeleidre, győződj meg róla, hogy tisztában vagy az e-kereskedelmi webhelyed díjaival - a "váratlan szállítási díjak" az egyik vezető oka a kosár elhagyásának  az online tranzakciók során. Még jobb, ha fontolóra veszed, hogy a szállítási díjakat beépíted termékeid költségébe, így egyszerű, all-in-one árat adhatsz ügyfeleidnek a pénztárnál.   

4. Frissítsd e-kereskedelmi webhelyed

Nincs jobb alkalom arra, hogy csiszold e-kereskedelmi webhelyed, mint amikor azt tervezed, hogyan terjeszkedj a nemzetközi piacokon. Ne feledd ezeket a legfontosabb jellemzőket:

  • Fordítsd le webhelyed a helyi nyelvre az összes megcélzott piacon.

  • Nemzetközi fizetési átjárók: tudtad, hogy az online vásárlók 70% -kal nagyobb valószínűséggel1 véglegesítik a vásárlást, ha az általuk preferált fizetési mód opcióként jelenik meg a fizetéskor? Kutasd fel a legnépszerűbb fizetési módokat abban az országban, ahol értékesítesz, és kínáld fel őket a fizetéskor. Ügyelj arra, hogy az árakat is megjelenítsd, és engedélyezd a helyi pénznemben történő fizetést is.

  • Egy jó stratégia, amikor először értékesítesz egy országba, először egy olyan online piactéren kell felállítani, mint az Amazon. Ez azt jelenti, hogy kicsiben kezdheted, és felmérheted termékeid iránti keresletet, mielőtt jelentős összegeket fektetél be egy lokalizált, független weboldalba. Profitálni fogsz a piactér elérhetőségéből, és azonnal ügyfelek milliói elé kerülsz.

    Egy utolsó tipp: töltsd ki a DHL weboldal állapotfelmérését . Ez a gyors kérdőív segít azonosítani vállalkozásod nemzetközi e-kereskedelmi stratégiájának gyenge pontjait. Ez lehet a legkisebb dolog, ami mindent megváltoztat!

5. Döntsd el, hogy mit, hova és hogyan szállítasz

Ha több országba szállítasz, kerüld az univerzális megközelítést. Marketing- és értékesítési stratégiádat az egyes országokra kell szabni, az ottani vásárlók preferenciáitól függően. Lehet, hogy az egyik terméked alkalmasabb az egyik piacra, mint a másikra; aztán ott vannak az egyes országok vásárlási ünnepei, amelyeket figyelembe kell venni (fekete péntek az Egyesült Államokban, szinglik napja Kínában stb.) Mindezek a dolgok hatással lesznek a készlettervezésre. A legfontosabb az, hogy menet közben teszteld és optimalizáld értékesítési megközelítésed és idővel az összegyűjtött ügyféladatok lehetővé teszik azok finomítását. Ne felejtsd el megnézni a DHL országkalauzait.  

Amíg a dolgok üzleti oldalával vagy elfoglalva, bízd a szállítást a DHL-re. 220 országban és területen vagyunk jelen, így joggal mondhatjuk, hogy nemzetközi szakértők vagyunk. Nagy tapasztalattal rendelkezünk abban, hogy mérettől függetlenül segítsük a B2C vállalkozásokat az új piacok azonosításában és elérésében. Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma és kezdjük el – a világ csak vár!

1 - Baymard Intézet, November 2021