#AdviesVoorKleineBedrijven

Wat is een Digitally Native Vertical Brand?

5 minuten lezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
Purple wall with two women, one of which holding a child up to a window

Een Digital Native Vertical Brand (DNVB) is een bedrijf dat online gestart is en zijn eigen producten verkoopt en verzendt. Dit betekent dat het geen gebruik maakt van tussenpersonen en de hele distributieketen zelf beheert. Het is dus meer dan alleen maar een online winkel, het is een volledig geïntegreerd bedrijfsmodel. Als je een nieuw bedrijfsidee hebt en volledige controle wilt hebben, dan kan dit model iets voor jou zijn.

De term werd voor het eerst bedacht door Andy Dunn, oprichter van kledingmerk Bonobos, die het belang benadrukte van het gebruik van klantgegevens om je bedrijf te verbeteren. Dit stimuleert merkintimiteit als een onderscheidende factor en verhoogt ook de klantloyaliteit - bijzonder waardevol voor abonnementsgebaseerde diensten die afhankelijk zijn van herhaalde orders, zoals de bloemenbezorgservice Bloom and Wild.

Hoewel de groei van DNVB's aanvankelijk misschien trager verloopt, biedt dit business model de mogelijkheid om niche, toegewijde doelgroepen te creëren die ervoor zorgen dat grotere merken een deel van hun omzet mislopen. De populariteit van Dollar Shave Club zorgde er zelfs voor dat het marktaandeel van Gillette in de markt voor herenscheermessen stevig daalde. Voel je je klaar om marktleiders uit te dagen? Dan is het misschien tijd om te kiezen voor v-commerce.

Het juiste product

Je moet meteen duidelijk zijn over welk probleem jouw product kan oplossen voor de consument. Waarom zouden men jouw product - dat mogelijks duurder is - kopen in plaats van die van (een in massa geproduceerde) concurrent? Veel markten zijn al verzadigd. Als je dus een van deze markten betreedt, is het belangrijk dat je jezelf kan onderscheiden. 

Je kan je ook best richten op producten met een relatief hoge aankoopfrequentie. Zo vermijd je om een eenmalige aankoop te genereren waardoor publieke belangstelling verdwijnt. Leg de nadruk dus op het behouden van klanten, wat doorgaans goedkoper is dan acquisitie.

Personalisatie

Iets waar veel DNVB's op inspelen, is personalisatie. Of het nu gaat om de aangeboden service of het product zelf, de koopervaring wordt uniek gemaakt voor elke klant en diens specifieke behoeften. Atoms biedt schoenen aan in kwartmaten, zodat de consument thuis meerdere paren kan passen en zelfs ervoor kan kiezen om schoenen van verschilende maten te combineren en te houden. Andie Swim laat consumenten hun badkleding samenstellen tegen een vergoeding van slechts 10 US dollar. Klanten kunnen een reeks maten en kleuropties per stijl uitproberen voordat ze overgaan tot aankoop. De supply chain voor DNVB's wordt dan compleet anders dan die van een gigant zoals Amazon. Als het goed wordt aangepakt, kan jouw bedrijf zich onderscheiden van de lagere prijzen van generieke producten. 

Controle van de supply chain

Een DNVB controleert haar hele supply chain. Van productie tot levering bij de klant. Ze elimineert tegelijkertijd onnodige tussenpersonen. Dit maakt hen direct-to-consumer-bedrijven. Dit betekent dat ze hun voorraad constant kunnen volgen om wijzigingen aan te brengen. Deze grote hoeveelheid gegevens vereist een technische achtergrond om efficiënt te kunnen beheren. Elk bedrijf zou een digitaal georiënteerd team moeten hebben.

Beschik je niet over de nodige technische kennis? Laat dat je niet tegenhouden. Je kan bestaande software gebruiken. Zorg ervoor dat je een platform kiest dat al jouw ideeën voor de toekomst kan ondersteunen. Het platform moet kunnen integreren met apps van derden en moet geschikt zijn voor personalisatie. Houd er ook rekening mee dat de applicatie moet kunnen inspelen op de groei van jouw bedrijf.

Veel DNVB's maken ook gebruik van online point-of-sale-systemen zoals Shopify en Magento, waardoor ze naadloos in contact komen met een internationaal publiek, en ze niet beperkt worden door valuta.

Mobile phone with instagram on the screen and buildings

Inzetten op socials

Voor DNVB's is het web een ondersteunde tool. Het dient ook als het belangrijkste medium om met klanten te communiceren - meestal millennials en digital natives. Sociale media kunnen dus best zorgvuldig beheerd worden. Ze zijn belangrijker dan traditionele advertenties. 71% van de millennials is bijvoorbeeld eerder geneigd te kopen van een merk dat ze 'liken' of volgen op socials.

Cosmeticamerk Glossier is bijna volledig via Instagram gebouwd. Oprichter Emily Weiss geeft aan dat 90% van hun inkomsten komt van fans op Instagram, die door hun berichten de bekendheid van de producten vergroten. Van content creators wordt nu gezegd dat ze de conversieratio's verdubbelen. Ze communiceren op een authentieke manier over hun positieve ervaringen met een bedrijf. Ze versterken het merk op een natuurlijke manier en laten zo ook het vertrouwen van de klant groeien. Door het potentieel van door consumenten gemaakte inhoud, wil je misschien je verpakking zo ontwerpen dat deze gedeeld kan worden op sociale media. Speel in op het visueel aantrekkelijk maken van jouw producten en moedig klanten aan om unboxing video's te posten.

Offline uitbreiden

Het cosmeticamerk van Kylie Jenner, dat exclusief op sociale media werd gelanceerd, organiseert verschillende pop-up winkels bij nieuwe productlanceringen. Deze vertalen de online klantbeleving naar een tastbare ervaring. Zo vermijden DNVB's langdurige vastgoedcontracten, zeker een overweging waard. Maar sommige bedrijven beginnen ook permanente locaties te openen, zoals Alo Yoga met een flagship store in Beverly Hills. Deze omvat een yogastudio, loungegedeelte en kombucha van de tap. De ruimte fungeert als een fysieke uitbreiding van het online merk en helpt om de klantenbinding te boosten.

Internationaal groeien

Hoewel DNVB's in de VS al meer dan vijftien jaar bestaan, slaat de trend de laatste jaren ook aan in Europa. 

Europese bedrijven hebben echter ook te maken met verschillende struikelblokken m.b.t. internationalisering. Denk hierbij aan taalbarrières, cultuurverschillen en logistieke vraagstukken. Ze hebben ook te maken met concurrentie van Amerikaanse bedrijven en zich wereldwijd vestigen als marktleiders. Dit verhoogt alleen maar de behoefte aan een uitstekende klantenservice. Het zorgt ervoor dat jouw nieuwe product of dienst voldoende moet opvallen in een drukke markt.

Je hebt dus een sterk product, logo en site nodig om te gaan voor het DNVB-model. En... het is ook belangrijk dat je jouw logistieke processen op orde hebt. Ben je klaar om internationaal te groeien? DHL Express is er om je te helpen. We verzenden wereldwijd naar meer dan 220 landen en gebieden.

Maak nu een account aan.