#AdviesVoorKleineBedrijven

Goederen verpakken voor verzending: de basis

Anna Thompson
Anna Thompson
Ontdek het contentteam
4 min gelezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
woman labelling parcels in storage room

In vergelijking met andere aspecten van jouw bedrijf lijkt het verpakken van producten om te verzenden misschien eenvoudig. Maar er veel om rekening me te houden, en er zijn toch een aantal belangrijke beslisisngen die je moet nemen. Deze gids biedt je een houvast.

Beoordeling van jouw product

Hoeveel weegt jouw product ? Hoe kwetsbaar is het? Hoe waardevol is het? Heeft het gecontroleerde omstandigheden nodig, zoals gereguleerde luchtvochtigheid? Zijn er speciale verpakkingsvoorschriften, zoals bij voedingsmiddelen? Wat is het aandeel van de verpakkingskosten in de prijs van je product? Dit beïnvloedt namelijk je budget voor verpakking. Wist je dat vrij onschadelijke producten zoals parfum of elektronica, bijvoorbeeld worden geclassificeerd als gevaarlijke goederen en ook zo moet worden verpakt? Dit zijn allemaal dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je jouw artikelen wilt verzenden.

Het kiezen van geschikte verpakkingsmaterialen 

Er zijn in principe twee soorten verpakkingen: extern en intern. Tenzij jouw product een gespecialiseerde verpakking vereist, zoals vloeistoffen of poeders, is de buitenverpakking meestal een soort kartonnen doos. Kies altijd voor een golfkartonnen doos van hoge kwaliteit. Vermijd hergebruik van oude dozen, omdat deze hun stijfheid verliezen. 

Interne verpakkingen worden gebruikt om je product op te vangen en gaten in de doos op te vullen. Zo kan je voorkomen dat goederen gaan schuiven. Piepschuim was vroeger een favoriet, maar dit is nu in veel landen verboden omdat het zo schadelijk is voor het milieu. Er zijn veel verschillende soorten interne verpakkingen die verschillende niveaus van demping hebben, gaten of holtes opvullen, bescherming bieden of als dividers dienen wanneer je meerdere producten in dezelfde doos verzendt.  

Hieronder zie je enkele verpakkingsopties en waarvoor ze het beste kunnen worden gebruikt.

Bescherming van jouw goederen

Niet alle kartonnen dozen zijn hetzelfde. Je moet het juiste type kiezen voor jouw buitenverpakking. Voor zwaardere of meer breekbare artikelen zijn dubbel- of driewandige dozen beter geschikt. Er moet een stempel van de fabrikant zijn die uje meer vertelt over de sterkte en duurzaamheid van de doos of, als dat niet zo is, raadpleeg dan de leverancier van jouw doos.

Voor interne bescherming zijn biologisch afbreekbare luchtpinda's een groener alternatief voor piepschuim. Noppenfolie is ook goed in het dempen en beschermen van een product . Dit is echter ook een traditioneel verpakkingsmateriaal op basis van plastic. Golfkarton is een stuk groener. Schuimfolie, luchtkussens, verfrommeld papier,  golfkartonnen inzetstukken en versnipperd karton zijn allemaal andere alternatieven om jouw goederen te beschermen. Je hoeft alleen maar te beslissen welk materiaal het meest geschikt is.

Enkele gouden tips:

  • Wikkel items afzonderlijk in - voor maximale bescherming tegen schokken en trillingen.  
  • Gebruik dividers – om te voorkomen dat goederen tegen elkaar botsen en schade veroorzaken.
  • Zorg ervoor dat voorwerpen niet kunnen verschuiven - zet ze op hun plaats vast om het risico op breuk te verminderen.
  • Plaats items in het midden van de doos, zodat ze niet kantelen tijdens het transport. Gebruik voldoende vulling om ze op hun plaats te houden.
woman labelling parcels

Marketing en gepersonaliseerde verpakkingen

Hoewel het primaire doel van een verpakking is om jouw product te beschermen,  kan je er zoveel meer uithalen.

Verpakkingen kunnen een krachtig marketinginstrument zijn. Ze geven je de mogelijkheden om met een klant te communiceren wanneer ze het meest positief zijn over jouw merk, namelijk wanneer hun bestelling aankomt. Je kunt verpakkingen gebruiken om jouw merkimago te versterken met behulp van consistente kleuren, logo's, typografie en andere merkelementen. Hoewel jouw buitenverpakking een kartonnen doos kan zijn, hoeft deze niet gewoon bruin te zijn! Overweeg het gebruik van verpakkingstape in jouw merkkleuren en op maat ontworpen labels. 

Je kunt jouw verpakking ook afstemmen op jouw advertenties. Als je bijvoorbeeld een campagne op sociale media, dan kan je hier ook elementen van laten terugkomen in jouw verpakking. 

Andere mogelijkheden zijn: het koppelen van jouw verpakking aan bepaalde evenementen - bijvoorbeeld Valentijnsdag of Kerstmis;  inclusief een gepersonaliseerde, handgeschreven bedankkaart (eventueel met een persoonlijke kortingscode);  en het toevoegen van gratis monsters van gerelateerde producten.

Creatieve verpakkingen, personalisatie, gratis monsters en kortingen zijn allemaal krachtige manieren om klantloyaliteit en herhaalaankopen aan te moedigen.

Verpakking voor snel en eenvoudig retourneren

Retours horen er gewoon bij in het e-commerce tijdperk. Gratis retourneren aanbieden kan wat kosten met zich meebrengen voor je bedrijf, maar veel klanten kopen enkel bij winkels die een gratis retourbeleid hebben. Dat is een lastige kwestie waar je over moet nadenken en een beslissing over moet nemen.

Wat je ook beslist, op een of andere manier is een retour eigenlijk een nieuwe kans voor je bedrijf. Als je het retourproces zo eenvoudig en soepel mogelijk maakt, moedig je de klant aan om weer bij je te kopen, zelfs als deze specifieke aankoop niet is gelukt. Zorg dus altijd voor heldere instructies en een retourlabel. Wat de verpakking betreft, ga voor een doos die makkelijk te openen is - bijvoorbeeld met perforaties - en die je gemakkelijk opnieuw kan gebruiken en sluiten, bijvoorbeeld met een plakstrip.

Door hier goed over na te denken, kan je van het retourproces een positieve ervaring voor de klant maken en je zo onderscheiden van je concurrenten.

man typing on laptop

Duurzaam verpakken

Vergis je niet, duurzaamheid is tegenwoordig een groot issue onder consumenten, en het gebruik van duurzame verpakkingen kan cruciaal zijn voor de populariteit van je merk.

Duurzame, groene of eco-vriendelijke verpakkingen betekenen allemaal hetzelfde: verpakkingen die de minst mogelijke impact hebben op het milieu. Deze lage impact wordt op drie basismanieren bereikt: door verpakkingsafval te beperken; door materialen te gebruiken die recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn; en door gebruik te maken van hernieuwbare energie bij de productie van de verpakking.

Dus, wat kan je doen? Allereerst, beperk afval door verpakkingen te gebruiken die de juiste maat hebben voor het product dat je verzendt. Een klein product in een grote doos sturen irriteert ontvangers zo erg dat ze in het verleden bedrijven hiervoor al hebben afgestraft via sociale media.

Wat verpakkingsmaterialen betreft: er worden voortdurend nieuwe alternatieven ontwikkeld. Zoals hierboven vermeld, kunnen biologisch afbreekbare verpakkingspinda's gebruikt worden in plaats van piepschuim en golfkartonnen bubbelwrap in plaats van traditionele plastic bubbelwrap. Luchtkussens gemaakt van gerecyclede of biologisch afbreekbare materialen zijn een ander alternatief. Maïszetmeel kan worden gebruikt in plaats van plastic. En als alleen plastic volstaat, zijn er nu biologisch afbreekbare en gerecyclede plastics beschikbaar. Ook organische ecologische textielsoorten worden steeds populairder, waaronder biologische katoenwol voor demping, linnen en popeline anti-kras hoezen, en tape gemaakt van hennep.

Tot slot, probeer kartonnen dozen en papier te vinden die gerecycled zijn of gecertificeerd om duurzaam beheerde bossen te ondersteunen.

Andere zaken om rekening mee te houden bij verzending naar het buitenland

Natuurlijk is de verpakking belangrijk. Maar hoeveel aandacht je er ook aan geeft , het kan zinloos zijn wanneer klanten teleurgesteld zijn door vertragingen van hun verzending of doordat ze geïrriteerd raken door onverwachte extra kosten. 

We kunnen je helpen met internationale handel door je in staat te stellen je douanerechten, belastingen en andere kosten te berekenen, zodat je ze vooraf kunt betalen. Daarnaast kun je de juiste HS (Harmonized System) codes krijgen en de naleving van je zending met de import- en exportregels van elk land controleren.

Je kunt dit allemaal doen met behulp van onze gratis Global Trade Services-toolkit.

Checklist voor basisprincipes van verpakkingen 

• Beoordeel jouw product

• Kies geschikte verpakkingsmaterialen

• Zorg ervoor dat jouw goederen beschermd zijn

• Gebruik jouw verpakking als marketinginstrument

• Zorg ervoor dat alles eenvoudig te retourneren is 

• Kies groene verpakkingsalternatieven

• Navigeer door de douane met onze Global Trade Services-toolkit

Uw verpakking zorgt er dus voor dat uw zending heelhuids op de plaats van bestemming aankomt, maar hoe zit het met op tijd? Dat is waar DHL u gedekt heeft. Met een zakelijke account van DHL Express heb je toegang tot een reeks express verzendoplossingen zodat je kan voldoen aan de verwachtingen van jouw klanten.