#AdviesVoorKleineBedrijven

Wat is On Demand Delivery?

Anna Thompson
Anna Thompson
Ontdek het contentteam
4 min gelezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
DHL delivery woman handing over a parcel to a man

Het is geen geheim dat online klanten dol zijn op snelle levering. Maar ze zijn ook op zoek naar maximaal gemak - ze kiezen precies waar en wanneer hun goederen worden geleverd. Welkom in de wereld van On Demand Delivery. Hier lees je hoe deze waardevolle service jouw verkoop kan stimuleren.

Wat is On Demand Delivery?

Met On-Demand Delivery kunnen e-commerceklanten volledig kiezen wanneer en waar een bestelling wordt afgeleverd. Ze kunnen hun leveringsvoorkeuren instellen op basis van hun specifieke behoeften. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om hun pakket bij een buurman achter te laten als ze weten dat ze er niet zullen zijn.

On-Demand Delivery is een flexibele service die het gemak van de klant centraal stelt. Het wordt aangedreven door moderne technologie zoals automatisering en data-analyse. Zo kan het rekening blijven houden met de eisen van klanten. 

Hoe ziet het proces van On-Demand Delivery eruit?

Doorgaans plaatst een e-commerceklant online een bestelling en selecteert hij al zijn leveringsvoorkeuren. Deze worden geregistreerd door de logistieke partner van het bedrijf.

De klant kan kiezen op welk adres het pakje geleverd wordt: bij een buurman, een alternatief adres of alternatieve locatie,... Dit biedt de klant maximale flexibiliteit en gemak. 

Een ander voordeel van On-Demand Delivery is dat de klant in realtime meldingen kan ontvangen over de status van een zending, zodat hij kan volgen waar deze zich bevindt.

woman putting parcel in locker

Voordelen van on-demand levering voor bedrijven

Creëert een competitieve service

Jouw concurrenten zijn altijd slechts een klik verwijderd van jouw klanten, maar jouw leveringsmogelijkheden kunnen jou een voorsprong geven. Sterker nog, drie op de vijf consumenten geven er de voorkeur aan om te kopen bij retailers die een scala aan bezorgopties aanbieden1. Ze willen snelheid, gemak, flexibiliteit en transparantie – allemaal zaken die On-Demand Delivery voorziet.  

Vergroot het vertrouwen van de klant

Met On-Demand Delivery kunnen klanten pushmeldingen van de koerier ontvangen over de status van hun zending. Deze transparantie zal hun vertrouwen in jouw merk vergroten.

Reduceert aantal mislukte leveringen

Wist je dat 8% van de binnenlandse eerste leveringen mislukt? 2 Dit kan extreem duur worden voor retailers. Zij moeten dan betalen voor een tweede aflevermoment (om nog maar te zwijgen van de opslagkosten in de tussentijd). Met On-Demand Delivery kunnen klanten ervoor kiezen om hun goederen bij een buurman te laten achterlaten of op een andere locatie, waardoor je het aantal mislukte leveringen kunt reduceren.

Bovendien betekent het leveren van meer goederen bij de eerste poging dat je de CO2-uitstoot vermindert, wat dan weer goed is vanuit een duurzaamheidsstandpunt.

Maakt gebruik van automatisering

Een groot deel van On-Demand Delivery is geautomatiseerd, waardoor het zeer flexibel is. Met de ODD-service van DHL Express kunnen klanten hun zendingen bijvoorbeeld omleiden naar een ander adres dan het adres dat ze oorspronkelijk hebben opgegeven.  

Maakt een groter bereik mogelijk 

De On-Demand Delivery-service van DHL Express is beschikbaar voor internationale zendingen. Dit betekent dat kmo's die naar internationale markten verzenden, hun klanten maximale flexibiliteit kunnen bieden. Dit verlaagt het aantal mislukte leveringen, wat het bedrijf geld en stress bespaart.

Betere tracking

Met On-Demand Delivery kunnen bedrijven hun zendingen 24/7 in realtime volgen. Dit helpt om de exacte verwachte aankomsttijd te kennen en de klant te informeren als een levering vertraging oploopt.  

hand holding a mobile phone

Data-analyse

On-Demand Delivery verzamelt waardevolle consumentengegevens die bedrijven kunnen gebruiken om het gedrag van hun klanten beter te begrijpen. Deze inzichten helpen hen vraagpatronen te voorspellen. Het zorgt ervoor dat voorraden steeds afgestemd zijn op de vraag en de fulfillment on point is.

Kostenbesparend

Door deze digitalisatie zal een bedrijf geld besparen. Door vraagpieken te kunnen voorspellen, worden voorraadniveaus nauwkeuriger beheerd wat leidt tot lagere opslagkosten.

Voordelen van on-demand levering voor klanten

Gemakkelijk, gemakkelijk, gemakkelijk

E-commerceklanten kunnen niet altijd thuis zijn om hun leveringen in ontvangst te nemen. Met On-Demand Delivery hoeven ze dat ook niet te doen. Ze krijgen controle over waar en wanneer hun bestellingen aankomen. Geen stress, geen gejaag, puur gemak! 

Volledige tracking

Klanten houden ervan om hun leveringen te volgen. Het geeft gemoedsrust en zorgt ervoor dat ze kunnen uitkijken naar de komst van hun pakje. Met On-Demand Delivery ontvangt jouw klant meldingen vanaf het moment dat het pakje het magazijn verlaat. De geschatte leveringstijd wordt meegegeven en de klant krijgt een update indien de chauffeur ergens vertraging heeft opgelopen.

DHL delivery woman handing over a parcel to a man

Hoe DHL kan helpen

Met DHL kan je jouw klanten volledige flexibiliteit geven, dit dankzij onze On-Demand Delivery diensten:

  1. DHL Express Service Point: jouw klant kan zijn pakket(ten) ophalen bij elk DHL Express Service Point in het land van ontvangst.
  2. Handtekeningvrijwaring: de goederen kunnen worden geleverd zonder dat een handtekening van de klant nodig is.
  3. Plan een nieuwe leverdatum: jouw klant kan de leverdatum en -tijd wijzigen met zeven dagen verschil ten opzichte van het oorspronkelijke leveringsdatum.
  4. Pakket achterlaten bij een buurman: jouw klant kan een buur aanduiden om de levering in ontvangst te nemen indien hij niet thuis is.
  5. Afleveren op een ander adres: jouw klant kan op een later moment een verzoek indienen om het afleveradres te wijzigen.
  6. 30 dagen vakantieduur: klanten die vakantie zijn kunnen de koerier vragen om hun levering 30 dagen bij te houden en een nieuwe afleverdatum en -tijd aanvragen.

Welke optie de klant ook kiest, hij ontvangt ook meldingen over de status van zijn zending, via e-mail of sms. Hierdoor krijgt jouw klant steeds een naadloze ervaring met jouw bedrijf - ideaal als je aan je klantenbinding wilt werken.