#NovinkyAPostřehy

linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Sdílet
man in  a VR headset

Logistický průmysl, stejně jako většina odvětví, se nachází v intenzivním období transformace. Aby si podniky elektronického obchodování udržely náskok před konkurencí a maximalizovaly zisky, musí přijmout nejnovější technologické trendy, aby efektivněji řídily dodavatelské řetězce. Exkluzivní radar logistických trendů DHL vám pomůže identifikovat nadcházející trendy, které s největší pravděpodobností pomohou vašemu podnikání růst.

V posledních letech se transformace v logistickém průmyslu vyvíjela exponenciální rychlostí a byla poháněna významným digitálním a technologickým pokrokem – od cloud computingu po robotiku a automatizaci, umělou inteligenci, analýzu velkých dat a internet věcí.

Vývoj v logistice dodavatelského řetězce byl nezbytný částečně kvůli rychlému růstu elektronického obchodování v posledních několika letech, kdy zákazníci s digitálním prostředím rychle očekávají výhody rychlejšího doručení, vyšší úrovně služeb a jasné komunikace. To vytváří větší tlak na značky, aby takové služby poskytovaly, a zkoumají širší škálu technologií, které by jim v tom pomohly.

Zrání globalizace znamená, že se to v žádném případě neomezuje na domácí elektronický obchod; Zákazníci nyní očekávají mezinárodní přepravu jako standardní možnost u pokladny. Pokud jste firma, která chce růst na mezinárodní úrovni, sledování a přijímání nejnovějších trendů v přeshraniční logistice by mělo být prioritou.

graphic image of trends

"V novém normálu, pokud je váš dodavatelský řetězec stejný jako ten, který jste měli před koronavirem, pravděpodobně děláte něco špatně." - Richard Wilding - profesor strategie dodavatelského řetězce, Cranfield School of Management1

Pandemie byla samozřejmě katalyzátorem pro další růst elektronického obchodování po celém světě, testování dodavatelských řetězců a uvedení logistického průmyslu na horskou dráhu výzev a narušení. V prvních dnech omezení volného pohybu osob, kdy panické nákupy, uzemnění letů a zvýšená celní omezení bránily přeshraničnímu obchodu, pandemie rychle zdůraznila slabiny v dodavatelských řetězcích, kde budou zapotřebí investice ke zlepšení budoucích operací. Aby udržely krok, velké i malé podniky elektronického obchodování se budou muset přizpůsobit a optimalizovat své dodavatelské řetězce, aby byly odolnější.

Ale jak? Jaké technologie a inovace jsou k dispozici, aby pomohly podnikům zlepšit řízení dodavatelského řetězce? A na jaké logistické trendy by se mělo každé odvětví připravit?

Nové vydání DHL Logistics Trend Radar je interaktivní graf, který vám umožní prozkoumat 29 klíčových sociálních, obchodních a technologických trendů a inovací, které formují budoucnost dodavatelských řetězců a logistiky. Je doprovázena exkluzivní zprávou, která se podrobněji zabývá některými trendy, aby pomohla vaší firmě připravit se na "nový normál" a prosperovat v něm.

Identifikovali jsme a destilovali nejvýznamnější z těchto logistických trendů do praktických poznatků, na které můžete dnes reagovat, abyste pomohli vašemu podnikání růst. Zde je jen několik, na které si můžete dát pozor.

DHL delivery robots

Internet věcí

Jedná se o připojení internetu ke každodenním předmětům, které jim umožňuje odesílat a přijímat data. Má potenciál zcela změnit způsob, jakým žijeme – od rychlovarné konvice zapnuté prostřednictvím smartphonu na cestě domů; na "chytré" semafory, které pomáhají urbanistům zlepšit rozvržení silnic.

V logistickém průmyslu zvyšuje konektivita v reálném čase, kterou umožňuje internet věcí, viditelnost, sledovatelnost, spolehlivost a bezpečnost operací. Co to znamená pro vaši firmu? Shromážděná data mohou pomoci zlepšit služby zákazníkům, zvýšit produktivitu zaměstnanců a zlepšit příjmy z inovací – kromě mnoha a mnoha dalších věcí.

Analýza velkých objemů dat

Jak dobře znáte své zákazníky? Skutečná znalost nákupního chování, zvyků a motivací vašich cílových zákazníků je klíčem k zajištění jejich vlastních zákazníků, a proto jsou data neocenitelnou komoditou pro vaše podnikání.

Přijetím chytřejších analytických inovací může vaše firma lépe porozumět svým zákaznickým datům, což vám pomůže identifikovat nevyužité trhy a zároveň poskytovat vylepšený produkt nebo službu vašim stávajícím zákazníkům.

graphic of man assembling wood

Udržitelnost

Udržitelnost se v posledních letech stala žhavým tématem, ale odpovědnost za snižování emisí skleníkových plynů přesahuje jen logistický průmysl. Spotřebitelé se obracejí na podniky, aby také hrály svou roli – pokud nepovažujete závazky v oblasti životního prostředí za ústřední součást své strategie, vaše podnikání bude velmi brzy zastaralé.

S pokračujícím růstem elektronického obchodování jsou sekundární obaly pod bližší kontrolou, zejména materiály používané k ochraně výrobků na jejich cestě dodavatelským řetězcem. Jako podnik v oblasti elektronického obchodování byste měli zkoumat ekologická obalová řešení. Na trh přichází řada inovací v oblasti obalů se zaměřením na recyklovatelnost, znovupoužitelnost, kompostovatelnost a biologickou rozložitelnost, které vám pomohou nabídnout svým zákazníkům ekologičtější služby.

Personalizace

Jakmile se vám podaří přilákat potenciální zákazníky na vaše webové stránky, jak je převedete na kupující a udržíte je znovu a znovu? Odpovědí může být poskytování jedinečných, personalizovaných zkušeností – a existuje spousta nástrojů, které vaší firmě pomohou dosahovat výsledků.

Lepší online platformy a vylepšená umělá inteligence mohou vaší firmě pomoci poskytovat zákazníkům přizpůsobené prostředí v místě prodeje a v následné komunikaci. Nezapomeňte, že skvělý zákaznický servis může být rozdíl mezi zákazníkem, který si vybere vaši firmu nad konkurencí!

Vzhledem k tomu, že sektor elektronického obchodování se stává nasycenějším a konkurenceschopnějším, podniky, které mohou rychle škálovat a přijímat nové technologie, se dostanou na vrchol. Takže buďte připraveni!

Projděte si 5. vydání DHL Logistics Trend Radar , abyste mohli ve svém vlastním dodavatelském řetězci představit inovace, které budou v budoucnu důkazem vašeho podnikání pro nadcházející transformační roky.